друкувати


1 жовтня – Всесвітній день вегетаріанства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-01 03:12:37
Для когось вегетаріанство – це просто дієта, а хтось до нього ставиться як до життєвої позиції. Так чи інакше, а близько 10% населення називають себе вегетаріанцями.

З первісних часів людина харчувалася всім, що могла добути. Ми по природі є всеядними, чудово вживаємося з овочами, фруктами, злаковими, але більшість життя не уявляє без м’яса. Раніше ця властивість означала життя, а тепер спектр продуктів харчування настільки є широким і доступним, що можна відмовитися від м’яса. За такий вибір виступають провідні спеціалісти світу в області охорони здоров’я, дієтологи і біохіміки.

Існує думка, що м’ясо – це важливе джерело білків. До середини минулого століття саме така думка побутувала і серед науковців. Та сьогодні спеціалісти доводять протилежну точку зору. Рослинна їжа в якості джерела білка не лише не гірша від м’яса, а навіть і перевершує його. Рослини мають властивість синтезувати з повітря, води та землі амінокислоти, а тварини вже отримують їх з трави. Тому можна отримувати їх напряму, використовуючи в їжу дари землі.

Вчені також наголошують, що поїдання м’яса може призвести до виникнення найпоширеніших хвороб на землі: серцево-судинної системи, онкологічні. Найбільше шкодять жири, які в непомірних кількостях потрапляють до організму.

М’ясо на даному етапі є досить дорогим продуктом, тому що пораховано, що на однаковій ділянці землі білка рослинного походження можна виростити в десять разів більше, аніж тваринного. Зі стрімким зростанням населення на планеті серйозно постає питання про нестачі їжі. Через великий попит на м’ясні продукти зменшилася їх якість. Захисники прав тварин часто можуть бути спокійні за долю чотириногих друзів, тому що при виробництві багатьох м’ясопродуктів ні одна тварина не постраждала.

Послідовники вчення Дарвіна також наголошують, що люди стоять ближче до травоїдних тварин (мавп, слонів, ін.). Адже в людини є потові залози, а в хижаків теплообмін відбувається через язик. Слина хижих звірів не містить амілази і не має здатності розчепляти крохмал, крім того, вони виділяють набагато більше соляної кислоти для переварювання кісток, шкіри. Навіть нижня щелепа наша говорить про те, що ми більше травоядні, оскільки вона рухається і в горизонтальному напрямку. Таких прикладів можна привести ще багато, але суть залишається одна, що природою закладено те, щоб людина могла мати вибір. Чи їсти м’ясо чи не їсти – це справа кожного. Для когось це аморально, для когось шкодить здоров’ю, а когось п’янить смак смаженого м’яса. В кожного своя правда, але просто треба самому для себе визначитися та зайняти чітку життєву позицію.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі