друкувати


Скрипка Страдиварі… на Богородчанщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-01 02:31:38
Сьогодні митці світу відзначають День музики.

У 1983 році Міжнародна рада ЮНЕСКО з музики затвердила, що у перший день другого місяця осені будуть відзначати професійне свято всіх музикантів, керівників оркестрів, працівників філармоній та музикознавців. Хтось із великих сказав, що музика народилася разом із людством.

Археологи знайшли у печерах Африки, в колисці зародження людства, наскельні малюнки, із зображенням музичних інструментів. Здавна музика виконувала магічну функцію, була священною. У деяких народів і досі існує легенда, що музику створив Бог і дав її на радість людям. Отож недаремно вона, написана душею та крізь призму емоцій композиторів сьогодні викликає бурю емоції, примушує людей плакати і сміятися. Музика не старіє, вона буде жити, допоки існуватиме людство.

Часом навіть не знаючи жодної ноти, люди можуть бути настільки музично обдарованими, що їхній талант стане гідним подиву. Таким є 90-річний скрипаль з села Грохолино Богородчанського району Юрій Волосюк. Ще донедавна він так витинав на сільських весіллях, що молодята міняли дату урочистої події, аби тільки горохолинський музика заграв їм у найважливіший у їхньому житті день. Донині дід Юрій не знає жодної ноти, бо місцеві музики, вбачали колись у талановитому хлопцеві конкурента, тому з порадами не поспішали.

Віддати сина до музичної школи для незаможної родини було розкішшю, отож хлопець так і залишився начебто неуком. Проте абсолютний музичний слух і талант від Бога зробили свою справу. Дід може зіграти такі мелодії, що професіоналам не до снаги.

Дідусь пройшов війну та концтабори і кілька разів був на волосину від смерті. Вижив завдяки молитві та вірі. У скруті його рятував образок Богоматері, від якого він відривав по клаптику та... з’їдав, наче Святе Причастя. Нині скрипаль — жива легенда та почесний мешканець села.

До речі, в діда Юрія є старенька скрипка з 16 століття, яку йому, знаючи уподобання молодого чоловіка, в 1942 році подарував родич з Німеччини. Є припущення що це одна з багатьох копій скрипок Страдиварі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Наталія ФАРМУС, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі