друкувати


"Парк Готель" приймав круглий стіл

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-30 12:41:36
У вівторок 29 вересня в приміщенні готелю "Парк Готель" з нагоди Дня працівників освіти відбувся круглий стіл на тему: "Стан і перспективи розвитку освіти в Івано-Франківську".

В ньому прийняли участь: голова Громадського Форуму Юрій Соловей, перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, директор центру незалежного оцінювання якості знань Богдан Томенчук, директори ЗОШ та дошкільних закладів, депутати міської ради, представники громадських організацій міста тощо. Йшлося про сучасний стан, перспективи та проблеми івано-франківської освіти. Учасники обговорення передусім відзначили, що нині освіта міста - це потужна гуманітарна галузь із своїми здобутками і досягненнями, визнаними в Україні педагогами та учнями. В той же час сучасна доба і суспільство диктують нові завдання вчителям та керівникам галузі в Івано-Франківську. Економічні негаразди та непрофесійна робота деяких владних структур завдають освіті чималих проблем.

Серед першочергових питань, які обговорювалися учасниками круглого столу, були:

- переведення навчальних закладів на державно-громадську модель управління із наданням їм більшої самостійності у прийнятті управлінських та фінансово-господарських рішень;

- стимулювання та розвиток якісних знань наших учнів, національне виховання молоді має стати пріоритетом всієї системи позакласної та позашкільної освіти;

- якісне оздоровлення та фінансово-матеріальне забезпечення дітей, які потребують соціального захисту, з багатодітних та малозабезпечених сімей має стати домінантою діяльності міської влади;

- вдосконалення та розвиток матеріально-технічної бази в навчальних закладах тощо.

Лідер Громадського Форуму зазначив, що сьогодні, як ніколи потрібною є увага до проблем педагогів, учнів та загалом освітніх закладів, робота яких має стати основою процвітання нашого суспільства. "Особисто для мене галузь освіти є базовою, - заявив під час заходу Юрій Соловей, - А інвестиції в неї – пріоритетними. Думаю, ми повинні створити якнайкращі умови для того, щоб українська освіта могла справді розвиватися. Адже сьогодні країні потрібні професіонали - освічені люди, які б змогли забезпечити рух уперед!". Цю думку підтримав і перший заступник голови обласної ради Зіновій Береговський: "Освіта нині є пріоритетною галуззю, бо вона формує нове покоління і має бути адекватною до сучасних процесів. Тому нам потрібно зробити все, аби освіта розвивалася". - зазначив посадовець.

Разом з тим, голова Громадського Форуму вважає, що сьогодні потрібно приділити значну увагу розробці комплексної програми піднесення соціального рівня педагогів, забезпечення їх земельними ділянками та житлом, вирішення проблем надання їм пільгових кредитів тощо.

В той же час, учасники круглого столу вважають, що нині необхідно забезпечити прозорість у питанні підбору кадрів у навчальні заклади. Адже тільки добір нових й свіжих сил, молодих ідей, може забезпечити новий виток розвитку освіти.

Неабияке зацікавлення в учасників заходу викликало підняте Юрієм Солов’єм питання про необхідність обладнання закладів освіти, особливо дошкільних, системами автономного опалення. На думку лідера громадської організації саме розробка та реалізація програми з цього питання, збереже здоров'я наших дітей, зніме багато проблем у їхніх батьків. У підсумку всі учасники заходу погодилися з узагальненими пропозиціями щодо комплексного сприяння розвитку галузі освіти в Івано-Франківську. Також було погоджено необхідність розробки конкретних рекомендацій щодо питання вирішення першочергових проблем галузі освіти, які необхідно надіслати міській владі.



Обговорити на форумі