друкувати


Івано-Франківськ: Розпочинається "Антонич-фест"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-30 11:39:34
Його проводить молодь у рамках Всеукраїнської акції з нагоди сторічного ювілею Богдана-Ігоря Антонича, який відзначаємо 5 жовтня. Коли в маршрутку зайде юнак і почне читати вірші – не дивуйтеся.

Так молодь популяризує одного з найкращих поетів – Богдана-Ігора Антонича. Вірші – в народ. Різними способами: пишучи їх на бруківці, розмальовуючи стіни ілюстраціями до них, читаючи поезії в ефірі та під відкритим небом – у супроводі класичних інструментів.

Серед організаторів – представники г/о "Галицька інтелігенція" Олекса Шкляр і Тарас Лаврук та Роман Малиновський з громадської фундації ім. Короля Юрія. Хлопці розповіли, що вже є п’ятеро ентузіастів, готових читати Антонича в транспорті, і що вони сподіваються на розуміння і водіїв, і пасажирів. Принаймні в Києві, де "Антонич-фест" в транспорті уже розпочали, вірші сприймали цілком адекватно. Щодо ілюстрацій на будівлях – складніше. Дозвіл на їх розмальовування – непроста бюрократична процедура. Поки що почнуть зі стіни у внутрішньому дворику арт-кафе "Химера".

Все задля того, щоб Антонича почули, щоб пізнали більше, а хтось – щоб взагалі просто дізнався про те, що маємо ТАКОГО поета. "Є розрив між поколіннями", — кажуть організатори. Молодь читає Жадана та Андруховича, Антонич же ніби належить старшим. А він такий самий молодий і сьогодні. "Невіднайдення Антонича, певне, обійшлося б нез’явою Калинця. А ще Чубая та Андруховича, якими їх знаємо. Врешті, не було б усього бу-ба-бізму, який, таке враження, виріс з Антоничевих "Ротацій" з їх сажотрусами і горлорізами", — так кардинально мислить Наталія Зубицька, і їй не відмовиш у спостережливості. "Богдан-Ігор Антонич – поет європейського масштабу з космічними мотивами і лемківським фольклором," – кажуть ті, хто творитиме Антонич-фест. Дня них важливо, що Антонич представляє радісну націю. І їх, які кожен у свій спосіб відкрили свого Антонича, турбує, що його все ще так мало знають. А він же з тих, кого одиниці. З тих, через кого постає нація, – в її найліпших рисах, в її найделікатнішій, найдостойнішій життєздатності, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Обговорити на форумі