друкувати


Щеплення не примусове, але обов’язкове

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 05:37:35
Запобігти чи попередити щось — завжди краще, ніж виправляти те, що вже сталось. Ця аксіома стосується і найціннішого скарбу кожної людини — здоров’я. На профілактику захворювань, у тому числі інфекційних, в більшості розвинених країн виділяється близько 90% фінансування медичної галузі. У нас ця пропорція є дещо іншою.

Основою ж профілактики інфекційних хвороб, звичайно, є імунізація. Вона досягається введенням в організм людини чи тварини особливих препаратів (вакцин, анатоксинів, імуноглобулінів і т. д.). Шкода, що людство ще не виготовило вакцин (окремі — на етапі створення) від раку, СНІДу. Поширеність інфекційних хвороб багато в чому залежить від життєвого рівня. Проте навіть у розвинених країнах кількість хвороб, проти яких проводяться щеплення, є значно більшою, ніж у нас, а в окремих із них (Фінляндія) імунізація — конституційний обов’язок громадян.

Неоціненну роль у суспільстві відіграли та відіграють щеплення. Так, тільки завдяки щепленням вдалось ліквідувати в цілому світі натуральну віспу. Про існування таких хвороб, як дифтерія, поліомієліт, правець ми вже починаємо забувати, а проти окремих з них (сказ) щеплення — єдиний порятунок. Щорічно за допомогою вакцин вдається врятувати в середньому 2 млн. людей. Ризику захворіти інфекційною хворобою піддається кожен з нас, а найбільш вразливими є діти та особи старшого віку. Потрібно пам’ятати, що ризик тяжкого перебігу захворювання та виникнення ускладнень серед нещеплених дітей у десятки разів перевищує показники серед щеплених. Нині існує багато високоефективних препаратів, що дає можливість захисту. Тому важливо не піддаватись провокаційній істеричній антирекламі, що тиражується в окремих засобах інформації, особливо нефахівцями. Наслідки її ми відчуємо вже незадовго виникнення епідемій.

Щеплення є обов’язковими, проте не примусовими. Без даних про їх проведення заборонено (згідно з чинним законодавством) перебувати чи працювати в організованих колективах, виїжджати за кордон тощо.

Кожен із нас повинен вирішити, що важливіше: перехворіти з можливими ускладненнями — чи імунізуватись.

Автор: Михайло МИКИТЮК, головний державний санітарний лікар району
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі