друкувати


Україна: Жорсткі обмеження на продаж алкоголю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 05:11:06
В Україні можуть ввести жорсткі обмеження на торгівлю алкогольними напоями. Голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних ресурсів Микола Присяжнюк запропонував дозволити продаж алкоголю в роздробі лише у спеціалізованих магазинах.

Учасники ринку і народні депутати піддали різкій критиці ініціативу: на їхню думку, це зашкодить і бізнесу, і держбюджету - знизяться товарообіг роздрібних мереж і податкові надходження.

Голова комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних ресурсів Микола Присяжнюк вчора зареєстрував законопроект Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про впорядкування роздрібної торгівлі алкогольними напоями та боротьби з алкоголізмом. Документом пропонується продавати алкогольні напої тільки в спеціалізованих магазинах або "відділах, що мають окремий вхід". Продаж алкоголю в роздріб "разом з товарами широкого вжитку" пропонується заборонити.

Розміщення спеціалізованих магазинів також буде обмежено: забороняється їхнє відкриття на відстані менше 100 м від будівель органів місцевого самоврядування, державних установ та військових частин, а також менше 200 м від дитячих, навчальних, наукових та установ охорони здоров'я. На зупинках громадського транспорту, вокзалах, в портах і аеропортах, а також у місцях організації масових заходів торгівлю алкоголем пропонується заборонити.

"Ці заходи спрямовано проти поширення алкоголізму", - сказав Микола Присяжнюк. За його словами, практика продажу алкоголю через спеціалізовані магазини впроваджена в багатьох країнах Європи і в США. Роздрібні точки мають перейти на нові правила торгівлі алкоголем після закінчення терміну дії ліцензій, але не пізніше ніж через рік після набуття чинності закону, зазначається у проекті.

Зараз в Україні торгувати алкогольними напоями може будь-яка роздрібна точка, яка має ліцензію Державної податкової адміністрації, каже керівник юридичного департаменту ТД Мегаполіс (один з найбільших дистриб'юторів алкогольних напоїв в Україні) Геннадій Васюков. Ліцензія видається на рік магазинам площею не менше 21 кв. м, з окремим входом і касовим апаратом. Її вартість становить 8 тис. грн на кожен касовий апарат для магазинів у містах і 500 грн - у селах.

"У випадку схвалення ініціативи обсяг продажу алкогольних напоїв значно скоротиться", - вважає почесний президент корпорації Олімп Павло Климець.

Як народний депутат, він не має наміру підтримувати законопроект, оскільки в разі його прийняття знизяться податкові надходження до бюджету. Так, в 2008 році, за даними Державної податкової адміністрації, надходження до бюджету від акцизного збору від продажу алкогольних напоїв склали 4,5 млрд грн. Гендиректор мережі Пакко Олег Мерченко зазначає, що обмеження продажу алкоголю означає також зниження товарообігу роздрібних мереж: "Через незручність відділи з алкоголем відвідуватимуть менше покупців". За оцінками пана Мерченка, оборот може знизитися на 5-6%. Роздрібний товарообіг в Україні в минулому році склав 449,3 млрд грн. Не підтримує цю ініціативу і заступник голови комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Микола Круглов: Схвалення цього проекту може призвести до переділу ринку торгівлі алкогольними напоями, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі