друкувати


Говорите про зміни до Конституції? –Запропонуйте кращі! (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 03:35:33
Вчора в Івано-Франківську обласна організація Комітету виборців України провели обговорення змін до Конституції за участю представників політичних партій, органів влади, юстиції, громадських організацій, та викладачів вузів.

До президентського варіанту конституційних змін чимало зауважень, тому під час обговорення відбулася жвава дискусія. Чимало суперечок точилося щодо зняття депутатської недоторканості, виборів за відкритими списками, зміни виборчої системи та створення двопалатного парламенту. Під час дискусії першими проти цього виступили прикарпатські комуністи.

Так, за словами першого секретаря івано-франківського обкому компарії Володимира Стули, треба зняти недоторканність не лише з депутатів, але й з усіх посадовців. "А про двопалатний парламент наразі нема чого говорити також, адже нині немає порядку в одній палаті, можемо собі уявити, що буде, коли їх буде дві. До речі, за змінами, буде ще й сенат, в якому по життєве членство матимуть всі президенти України. Хіба нашому народу потрібні вічні Кравчук, Кучма, Ющенко? ",-зазначив молодий комуніст. З комуністами не погодилися представники "Нашої України". Вони виступали за сильну президентську владу, адже зараз парламент й справді погано працює.

Неприпустимим є й імперативний мандат, через який депутати втратили можливість самі приймати рішення. Самі представники КВУ підтримують голосування за відкритими списками. За словами голови обласної організації КВУ Юрія Лесюка, це призводило до конфліктів, особливо на місцевому рівні. Обласні, міські, а то й навіть селищні ради перетворилися на маленькі моделі Верховної Ради і замість того, аби конструктивно працювати, вони вирішують партійні справи у сесійних залах.

Конституція на час її виникнення, за словами члена обласної організації КВУ Романа Белегая, була визнана фахівцями однією з найкращих на пострадянському просторі. "Конституція сама по собі в будь-якій державі має декларативний характер,-сказав пан Белегай. –Це не інструкція з використання чогось, а ми нині ну дуже вже хочемо зробити з неї саме інструкцію, чітку, ясну й зрозумілу й безкомпромісну"

"Можна багато з чим не погоджуватися,-сказав перший заступник начальника управління юстиції Івано-Франківська Володимир Ковальчук,-але ж для того, аби критикувати, треба подати і запропонувати щось своє". Надалі пропозиції щодо змін до Конституції будуть направлені в Інститут стратегічних досліджень, а в грудні до Основного закону України повернеться Верховна Рада.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі