друкувати


Коломийщина: Творче визнання "Проліска"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 11:42:55
Справжнє свято мистецтва влаштували аматори Будинку культури села П’ядики. Днями підтвердив звання "зразковий танцювальний колектив "Пролісок", який створений більше ніж двадцять років тому.

Робота колективу розпочалась навесні, тому й назва його — від першої весняної квітки — "Пролісок". Колектив створений Валентиною Ланяк та Людмилою Типчук, які не маючи відповідної освіти, мали талант від Бога та любов до мистецтва.

Спочатку виступали на сільській сцені, потім — на районній, обласній. Мистецтво танцю удосконалювалось. Зростала виконавська майстерність, і уже через п’ять років натхненної праці колективу було присвоєно звання "зразковий аматорський". У той час танцюристи брали участь у багатьох заходах: Дні міста Івано-Франківськ, районних та обласних оглядах художньої самодіяльності.

З 1998 року його керівником стала молода, енергійна, творча особистість Лариса Костюк, донька п. Валентини. Під її керівництвом колектив набуває нових якостей. Танці у його виконанні стають окрасою багатьох свят, концертів, фестивалів: "Барвінок" (м. Івано-Франківськ), "Коломийка" (м. Коломия), "Фест" (м. Івано-Франківськ), "Зорепад" (м. Коломия), "Яблуневий цвіт" (м. Косів), "Захід ХХІ століття" (м. Івано-Франківськ).

Репертуар колективу — це різнопланові танцювальні композиції, які базуються на місцевому фольклорі і передають колорит нашого краю. "Пролісок" підготував колоритні самобутні постановки: "Святковий рік", "Журавлі", "Лісова пісня", "Файна молодичка", "Бджілки", "Печу-печу хлібчик", "Весела компанія" та інші.

При колективі діють молодша і середня групи, найголовнішим своїм завданням керівник бачить прищеплення вихованцям любові до хореографічного мистецтва. Лариса Костюк маж свій неповторний стиль у роботі, знайшла власну манеру виконання, виробила творче обличчя "Проліска". Тож побажаймо їм успіху!

Автор: Ганна НЕПИЙВОДА, завідувачка центру КОР і НТ
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі