друкувати


"Запобігти. Врятувати. Допомогти" у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 11:37:20
Змагання у рамках Всеукраїнської акції "Запобігти. Врятувати. Допомогти" відбулися минулої п’ятниці на базі районного управління МНС. Її учасниками стали учні шкіл міста та студенти ВПУ №14.

Подібні заходи, започатковані ще 2003 року, еменесники проводять декілька разів на рік. Цьогоріч вони вже відбулися в Отинійській ЗОШ та у таборі "Прикарпатські зорі", що в Слободі, під час літніх канікул. А ось тепер рятувальники запросили юнь до себе, на заключний етап тижня безпеки життєдіяльності, організований у школах міста і району, щоб показати, як вони працюють і навчити інших не розгублюватися в екстремальних умовах, приймати вольові рішення, які, часом, допомагають не лише самому уникнути небезпеки, а й врятувати чиєсь життя.

На подвір’ї вишикувалася техніка — бойові машини. Старший інспектор Роман Козловський розповідає про їхнє призначення. Ось автомобіль, який доставляє особовий склад та вогнегасні засоби у зону лиха. А ось автомобіль-автодрабина, за допомогою якої рятувальники можуть піднятися на висоту дев’ятиповерхового будинку. Ще один автомобіль оснащений необхідним рятувальним спорядженням для надання першої допомоги, скажімо, при ДТП.

Учні мали змогу також побачити плавзасоби — рятувальні човни. А поті їм запропонували випробувати власні зусилля — впоратися з екіпіруванням у спецодяг рятівника. Одягали куртку, комбінезон, пояс і каску, змагаючись, хто швидше. Найкращий результат, 24 секунди, показав Володя Солодяк із ВПУ №14. Денис Угорчук посів друге місце, а Роман Романюк — третє. Хлопці — учні ЗОШ №4. За спритність вони були винагородженні цінними подарунками.

Своє уявлення про серйозний і відповідальний фах рятувальника підростаюче покоління мало нагоду викласти на папері під час конкурсу тематичного малюнка. Для них тут приготували усе необхідне: папір, фломастери, навіть подбали про відповідну "натуру" — один з еменесників демонстрував дітям можливості універсального пожежогасильного ствола. Видовище було живописне, коли вода била різними струменями зі швидкістю від 3,7 до 7,9 літра за секунду. А коли рятувальник почав сходження на підняту в небо на повну висоту автодрабину — голова запаморочувалась від одного тільки процесу споглядання. Також діти могли оцінити весь екстрім професії, коли захоплено спостерігали за енергійним і нібито легким спуском рятувальника з допомогою спеціального шнура прямо по стіні тренувальної чотириповерхівки. Отож сюжетів для малюнків і вражень юні гості мали предостатньо.

Порадившись, еменесники визнали переможцем малюнок Миколки Уткіна, який зобразив найбільш сюжетну картинку. Друге місце здобула Іринка Сусак за малюнок "Міська пожежа", а третє розділили дві Юлі — Рибалкіна і Рогович. Усі юні художники — студенти ВПУ №14.

Опісля дітворі дали можливість дослідити спецтехніку, роздивитись, посидіти в кабінеті. Хлопці охоче обліпили драбини, вмостились на виступах, фотографувались на пам’ять. Було видно, що професія їм подобається, адже тут є всі можливості випробувати себе — і на силу волі, і на витривалість, і навіть на мужність. Хтозна, може за декілька років хтось із цих хлопчаків поповнить лави рятувальників? Принаймні, запобігти, врятувати і допомогти вони зуміють.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, Вікторія КОХАН, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі