друкувати


Ювілей повстанського героя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-28 05:52:56
Вчора голова Всеукраїнського Братства ОУН-УПА Михайло Зеленчук відзначив свій 85-річний ювілей. З цієї нагоди ювіляра привітало керівництво держави та області. Сьогодні голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук передав пану Михайлу вітання від Президента України Віктора Ющенка, а також особисто привітав іменника зі святом.

"Ваш життєвий шлях – це яскравий взірець мужності й жертовності в боротьбі за незалежність України, самовідданого служіння рідному народові й національній їдеї. 11 років Ви зі зброєю в руках чинили спротив гітлерівським окупантам й тоталітарному комуністичному режиму. На Вашу долю випало майже 17 років концтаборів, багатолітній нагляд радянських спецслужб. Проте випробування лише зміцнювали Ваш дух і віру в перемогу. Присвятивши своє життя українській справі, Ви і сьогодні у передніх лавах будівничих нашої незалежної держави…", - йшлося у вітальному листі Глави держави на ім’я ювіляра. Микола Палійчук, окрім вітальних слів, вручив Михайлу Зеленчуку відзнаку обласної влади - медаль "За заслуги перед Прикарпаттям".

Для довідки: Михайло Зеленчук народився 27 вересня 1924 року в с. Зелена на Надвірнянщині. З 1944 р. приймав участь у визвольній боротьбі ОУН – УПА. Вояк куреня "Бескид" (ройовий, чотовий, бунчужний). 8 травня 1955 р. схоплений НКВС. Засуджений до розстрілу, який був замінений на 25-річне тюремне ув’язнення. Відбув у Мордовії 16 років і 7 місяців. Організатор створення Всеукраїнського Братства ОУН – УПА Карпатського краю (1990). Член УГС, НРУ, "Меморіалу". Є автором ряду спогадів з часів визвольної боротьби.

Обговорити на форумі