друкувати


Українці масово гинуть від хвороб серця

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-25 05:22:54
В Українi рiвень смертностi вiд хвороб серця втричi вищий, нiж у країнах Євросоюзу та США. Кардіологи, які зібралися на Х-ий всеукраїнський конгрес, констатують свою безсилість через брак грошей.

В Україні не популярно лікуватися, слідувати порадам лікаря та й дорого дбати про своє здоров’я. Неправильне харчування та стреси призводять до серйозних серцево-судинних захворювань, каже член президії асоціації кардіологів "Серце" Віктор Ролік. Головною причиною недбалого ставлення людей до свого здоров’я спеціаліст називає відсутність належної профілактики кардіологічних хвороб.

"Лікування і профілактика хвороб серця здійснюється в нашій країні не по стандартам як у всьому світі. У наш кожен лікар лікує по своєму. Стандарти в Україні існують, але чи виконувати їх чи ні - вибирає сам лікар і відсутній контроль за виконанням цих стандартів", - сказав у коментарі "Німецькій хвилі" Віктор Ролік.

Представник асоціації кардіологів переконаний, що належної профілактики кардіологічних проблем не буде, допоки медицина не фінансуватиметься у повному обсязі. За словами Віктора Роліка, нині на охорону здоров’я щорічно виділяється 3% від ВВП країни, тоді як в інших європейських країнах на галузь виділяється більше 7% ВВП.

Конгрес присвячений 100-рiччю з дня розроблення принципiв прижиттєвої дiагностики гострого iнфаркту мiокарда. Учасники конгресу обговорюють передовi досягнення у сферi кардiологiї, якi сприяють полiпшенню лiкування та профiлактики серцево-судинних захворювань.

Як повiдомив напередодні конгресу директор Нацiонального наукового центру "Iнститут кардiологiї iм. Стражеска" професор Володимир Коваленко, в Українi на сьогоднi налiчується близько 8 мільйонів людей з iшемiчною хворобою серця i щорiчно дiагностується близько 50 тисяч випадкiв iнфаркту мiокарда. Найбiльш ефективний спосiб лiкування цього захворювання - iнтервенцiйна методика iз застосуванням стентування коронарних артерій.

Володимир Коваленко також повiдомив, що вiдповiдно до державної програми в 20 регiонах створено центри, де дiють установки для стентування. До кiнця року такi установки функцiонуватимуть у всiх регiонах. На цi цiлi необхiдно 25 мільйонів гривень.

Завiдувач кафедри внутрiшньої медицини Нацiонального медичного унiверситету iмені Богомольця Катерина Амосова наголошує, що багато аспектiв профiлактики серцевих захворювань не потребують великих витрат. Зокрема, це стосується боротьби з ожирiнням, ведення здорового способу життя, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі