друкувати


Квартира за 1600 гривень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-25 04:15:18
Юристи застерігають: до укладання договору про довічне утримання треба підходити дуже обережно. Українські пенсіонери стають жертвою недобросовісних "доглядальниць".

Одинока пенсіонерка, яка хотіла укласти із дочкою подруги договір про довічне утримання (нагляд в обмін за квартиру) після підписання документів у нотаріуса виявила – підписала угоду на продаж своєї квартири. За 1600 гривень

Апартаменти у двоповерховому будинку повоєнної забудови, із внутрішнім подвір'ям та власними гаражами. Ріелтори оцінюють такі у півмільйона гривень.

"Вони мене дурну зробили, я ж не дурна, я ж не дурна", - тепер бідкається жінка. Покупці ж до журналістів так і не вийшли, але з-за дверей заявили: бабуся так сама хотіла.

У її сусідки схожа проблеми. Коли дочка була важко хвора, вона зустріла на вулиці привітну жінку. Та запропонувала допомогти доглядати за дочкою. Уклали договір довічного утримання. За ним жінка з вулиці мала носити харчі, медикаменти і щомісяця давати по 300 гривень.

За три місяці донька померла. А згодом матір почали виганяти з її ж власної квартири. Суд договір довічного утримання суд розірвав, але пів квартири, які належали покійній дочці, перейшли доглядачці.

Юристи радять підходити до укладання договору про довічне утримання дуже обережно. Застрахуватися мають обидві сторони. Аби уникнути неприємностей, у договорі краще уникати розмитих формулювань - наприклад, "доглядати". Варто виписати – як саме.

Якщо прибирання - то в який день, в які години, якою ганчіркою, яку полицю. Варто вести щоденник відвідувань та наданих послуг. Бажано, щоб кожна сторона за кожен раз підписувалась. Якщо давати гроші - варто брати розписки.

За минулий рік, за даними у Міністерства юстиції, укладено майже вісім тисяч договорів довічного утримання. Скільки розірвано, відомство статистики не веде.

Укладати договір довічного утримання слід винятково з людьми, яким ви довіряєте, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі