друкувати


Італія: Без даху над головою – наслідки кризи для мігрантів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-24 03:45:04
Економічна криза в Італії дуже відчутно тисне саме на іммігрантів, ускладнюючи їхні фінансові, соціальні та психологічні проблеми. Такий висновок міститься у річному звіті Центру студій соціальних інвестицій.

В економічному плані криза принесла іммігрантам проблеми з житлом та роботою. Так, на італійські підприємства цього року влаштувалися лише 92,5 тисяч іноземних працівників проти минулорічних майже 172 тисяч. Дедалі більше іноземців цього року втрачають роботу.

Відповідно, зазначають автори звіту, виконаного на замовлення ОБСЄ, зростає кількість сімей іммігрантів, які не можуть оплачувати оренду житла. Особливо часто ці випадки трапляються на півночі країни, в промислових зонах, де найбільша концентрація іноземної робочої сили. Власне, кожна п’ята родина, яку виселили через несплату, складається з іноземців.

Падає й спроможність іммігрантів купляти собі житло: уперше за останні чотири роки кількість іноземців-покупців нерухомості не зросла, а різко впала. Відтак зазнає впливу й грошова допомога родичам, які залишились на батьківщині: за останній рік суми, що переказують іммігранти, зменшились на 10 відсотків.

Крім того, вказують автори дослідження, існує й психологічна складова впливу кризи. "Труднощі, як переживають італійці внаслідок кризи, можуть призводити до падіння рівня толерантності до іммігрантів", - наголошується в звіті. Так, останнім часом реєструється більший рівень дискримінації на робочому місці: зокрема, в тому, що стосується доступу до ринку праці, умов роботи та так званого "мобінгу", тобто - навмисного "виживання" співробітника з колективу, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі