друкувати


Івано-Франківськ: Хто у черзі на посаду мера?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-24 03:42:11
Упродовж липня-серпня цього року Івано-Франківська обласна організація "Комітет виборців України" провела експертне опитування щодо майбутніх виборів міського голови в обласному центрі Прикарпаття та можливого впливу на результат голосування запровадження в Україні системи голосування у два тури.

Експертам пропонувалося відповісти на три питання: особисте ставлення до системи виборів міських голів у два тури; ймовірність (при умові виборів у два тури) зміни міського голови Івано-Франківська; перелік кандидатів на посаду міського голови, які могли би стати фаворитами перегонів або суттєво вплинути на їх кінцевий результат (до десяти прізвищ.

Всього в опитуванні взяли 29 експертів. Серед них журналісти, громадські діячі, політики, представники бізнесу, люди, які є знавцями місцевої політики і можуть робити обґрунтовані прогнози, повідомляє прес-служба івано-франківської обласної організації "Комітет виборців України".

Опитування проводилося з метою виявлення найбільш реального переліку можливих кандидатів на виборах міського голови. Таким чином мешканці Івано-Франківська будуть мати більше часу для вивченням цих кандидатур та свідомого вибору, поки ще не почали спрацьовувати виборчі технології. Насамперед обласна організація КВУ прагнула виявити кандидатів, котрі поки що не є у рейтингах, але планують брати участь у виборчих перегонах

Оприлюднення експертної думки дасть змогу і засобам масової інформації уже зараз звернути увагу не тільки на відомих кандидатів на посаду мера, але й на тих, хто ще вичікує слушного моменту, щоб заявити про свої наміри.

В результаті опитування сформовано перелік можливих кандидатів на посаду івано-франківського міського голови із 17 осіб, котрі, на думку експертів, можуть суттєво вплинути на результати виборів, або перемогти. До переліку увійшли лише ті кандидати, прізвища котрих в ході опитування були названі не менше як трьома експертами.

Що стосується ставлення експертів до запровадження системи виборів міських голів у два тури, то в більшості воно негативне. Основними аргументами "проти" такої системи стали додаткові витрати з бюджету на організацію і проведення другого туру та можливість у другому турі політичної розправи над одним із кандидатів. Основними аргументами "за" - потрапляння у другий тур тільки найсильніших кандидатів і більш свідомий вибір громадян, а також те, що для перемоги у другому турі того чи іншого кандидата політичні сили змушені будуть утворювати коаліції, що позитивно відобразиться на співпраці новообраного голови та депутатів міської ради.

Щодо питання про ймовірність зміни Івано-Франківського міського голови у разі запровадження виборів у два тури, майже всі експерти відповіли однаково: 50:50.

Перелік ймовірних кандидатів на посаду міського голови за результатами експертного опитування.

1. Андрусяк Павло Васильович
2. Анушкевичус Віктор Андрюсович
3. Балагура Володимир Омелянович
4. Бойчук Василь Євгенович
5. Борович Богдан Карлович
6. Бубен Олександр Олександрович
7. Круць Микола Федорович
8. Насалик Ігор Степанович
9. Олійник Ігор Мирославович
10. Прокопів Ігор Богданович
11. Романчик Андрій Володимирович
12. Синютка Олег Михайлович
13. Сич Олександр Максимович
14. Соловей Юрій Ігорович
15. Ткач Роман Володимирович
16. Фітель Зіновій Ігорович
17. Шкутяк Зіновій Васильович

Список складений в алфавітному порядку і не є рейтингом. Партійність не зазначена, оскільки з досвіду попередніх виборів можна зробити висновок, що на місцевих виборах вирішальну роль відіграють особисті якості кандидата, а не його партійна приналежність.

Обговорити на форумі