друкувати


Сили й гроші - за вітром?!.

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-24 01:47:53
Галицький механічний завод відновлює виробництво вітрових установок.

Уже готові до випробовування два агрегати нового зразка потужністю 10 кіловат, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Перший вітровий двигун потужністю 4,5 кіловати єдине в Західному регіоні України підприємство випустило у 1998 році. Пізніше було ще п’ять таких установок. Потім – тимчасове затишшя і знову відродження. Ця ідея, каже директор заводу Петро Гнип не покидала його у найтяжчі часи. Зараз на підприємстві працюють у двох напрямках: пошуки зниження собівартості машин і пошуки інвестицій, щоб виставити вже готові машини на польові випробування.

За словами пана Гнипа, вітрові установки можуть працювати при мінімальних вітрах і освічувати трьохкілометрову вулицю. До речі, вже сьогодні на продукцію заводу чекають більше 80 замовників. "Усі роботи завершено, зараз треба випробувати машини, – каже пан Гнип. – Це – найголовніше, бо за випробуваннями визначатимуть ціну та якість".

На жаль, коштів на виробництво немає. Держава підтримує тільки великі підприємства, а малі мають шукати інвесторів. А на Прикарпатті тим часом є розроблена регіональна програма сприяння розвитку альтернативних джерел енергії. Та, схоже, вона не працює. Нішу поступово завойовують іноземні виробники, зокрема китайські. А наші, які мають підготовлені кадри та основу виробництва, залишаються за бортом.

Обговорити на форумі