друкувати


"Мировой парень – 2009": Найкращі в дозвіллі, інтелекті та в бою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-23 01:38:29
У Російській Федерації завершився Міжнародний конкурс військово-професійної майстерності "Мировой парень – 2009", приурочений до 65-річчя Великої Перемоги.

Даний захід, участь в якому взяли майже 40 учасників з Росії, України, Білорусії, Молдови, Вірменії, Таджикистану, Казахстану та Киргизії, проходив на базі флагмана Московського військового округу - 5-ї окремої Таманської мотострілецької бригади, навчального центру "Алабино" та Центрального музею ЗС Російської Федерації у Москві, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Порівняно з минулорічним конкурсом на одну зросла кількість команд-учасниць – Збройні сили Російської Федерації представляли дві команди, спеціально сформовані за лічені дні до початку конкурсу з контрактників-переможців чемпіонату ЗС Росії з військово-прикладного багатоборства. Активну участь у підготовці та проведенні цього конкурсу взяла Рада міністрів оборони країн – учасниць Співдружності Незалежних Держав.

Україну на міжнародному конкурсі військово-професійної майстерності "Мировой парень" представляли четверо військовослужбовців-десантників: заступник командира розвідувального взводу 80-го окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України старший сержант військової служби за контрактом Віктор Поліщак, в активі якого близько 10 років професійної військової служби, майстерне володіння прийомами рукопашного бою, кілька миротворчих місій, старший стрілець-снайпер 79-ї окремої аеромобільної бригади Сухопутних військ ЗС України старший солдат військової служби за контрактом Володимир Ворчаков, а також курсанти факультету аеромобільних військ Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного солдати служби за контрактом Олег Дмитрук та Марина Цвіловська, яка за три роки служби за контрактом у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді 6-го армійського корпусу здійснила 66 стрибків з парашутом.

Як і торік, у конкурсі професійної майстерності військовослужбовців дружніх армій "Мировой парень – 2009" було чотири номінації: "Атлет" ("дорога життя", яка включала біг на 30 метрів до поперечини, чотири підйоми з переворотом, вісім поштовхів двома руками 24-кілограмових гир, біг на 200 метрів до смуги перешкод і власне 600-метрову смугу; "Професіонал" ("штурмова смуга", снайперська стрільба, військово-медична підготовка та кидання гранат); "Ерудит" (знання з військової історії), а також конкурс сценічної майстерності "Кавалер".

До речі, за умовами конкурсу у кожній з команд-учасниць передбачалася участь жінки-військовослужбовця. Дівчата виконували ті ж завдання, що й хлопці, але залік для них проводився окремо – в категорії "Захисниця".

Варто відзначити, що усі без винятку українські військові отримали перемоги в різних номінаціях. Найпочесніший трофей в номінації "Атлет" в результаті запеклої боротьби виборов старший солдат військової служби за контрактом 79-ї окремої аеромобільної бригади Володимир Ворчаков. Також в "Атлеті" українці здобули "бронзу" (курсанти Олег Дмитрук та Марина Цвіловська). Крім того, бронзові нагороди наші військові здобули у "Професіоналі" (Марина Цвіловська та старший сержант Віктор Поліщак в окремому конкурсі "Снайпер"), "Ерудиті" (Марина Цвіловська, Олег Дмитрук) і "Кавалері" (Володимир Ворчаков). При цьому Олегу Дмитруку вибороти "срібло" в "Атлеті" завадила кепка, яка впала під час виконання підйомів з переворотом, що було порушенням форми одягу.

До речі, під час складання письмового тесту з військової історії в номінації "Ерудит" українським конкурсантам необхідно було пригадати і основні дати та положення щодо організацій СНД та ОДКБ. При цьому, чи є твоя держава членом обох цих організацій, до уваги не бралося.

Окремо слід наголосити на виступі представниці української збірної команди Марини Цвіловської. Наприклад, на "штурмовій смузі" Марина "пропустила" вперед лише двох професійних спортсменок з команди ЗС Російської Федерації, одна з яких – майстер спорту Росії з акробатики.

Загалом Марина стала третьою в індивідуальній першості серед жінок-"захисниць". А номінацію "Кавалер", на одностайну думку учасників, для команди Збройних Сил України "витягнув" старший солдат військової служби за контрактом Володимир Ворчаков. Зважаючи на те, що для участі в цій номінації українській делегації вдалося привезти з собою лише особисті гітару та губну гармошку, на сцені Володимир зіграв попурі з пісень "Есть только миг...", "Рідна мати моя", "Танці" тощо, на баяні та акордеоні, позичених у колег з інших країн. Цікаво, що хлопець не вчився у музичній школі взагалі, опанувавши мистецтво гри на інструментах самотужки. Як запевнили Володимира після конкурсу члени міжнародного журі, якби вони дізналися про це раніше, перше місце йому було б забезпечене.

Варто додати, що зважаючи на те, що у Міжнародному конкурсі військово-професійної майстерності "Мировой парень – 2009" брали участь представниці слабкої статі, у наступному році його можуть переназвати на "Воин содружества".

Крім того, щоби уникнути несподіванок з підготовкою до конкурсу в майбутньому, у військовому відомстві вже підготовлено наказ Міністра оборони України про заснування у Збройних Силах України програми "Універсальний солдат". Її метою буде підготовка українських військовослужбовців до міжнародних професійних змагань, а також запровадження власного однойменного конкурсу.

Обговорити на форумі