друкувати


Спортивна слава Коломийщини починається з кожного села

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-23 08:56:33
Загальновідомо, що найбільше Україну знає світ за прізвищами її спортсменів і їхніх рекордів. І хто би що не казав, а за кожним великим рекордом – копітка праця самого спортсмена, його близького оточення, тренерської команди.

Але навіть це все разом не дасть потрібних результатів, якщо нема відповідної спортивної бази, де спортсмен міг би зростати, вдосконалюватись, іти до спортивної вершини. Розуміючи це все, на Коломийщині великого значення надають розвитку фізкультури і спорту, адже кожен високий результат починається з дрібних перемог на шкільному чи сільському стадіоні. На це, власне, спрямована й Програма розвитку фізичної культури і спорту в районі, розрахована на 2004-2010 роки і прийнята сесією районної ради 30 січня 2004 року. Ось що з цього приводу розповів начальник відділу у справах молоді і спорту РДА Василь Козоріз:

- У районі триває активна робота з розвитку фізичної культури і спорту, по підготовці резерву для вищих спортивних досягнень. Приємно, що значно зросла масовість фізкультури і спорту. Це відбувається завдяки традиційним уже спартакіадам сіл і селищ, збільшенню кількості футбольних і волейбольних команд, які беруть участь у різних районних змаганнях. Розбудовуємо і спортивну базу: з першого січня цього року почав свою роботу після капітального ремонту плавальний басейн у селі Турка; споруджено спортмайданчик зі штучним покриттям у селищі Гвіздець на території школи-інтернату; збудовано футбольне поле у селах Дебеславці й Рунгури; капітально відремонтовано поле у Лісному Хлібичині. Також збудовано і здано в експлуатацію гімнастичний майданчик з антивандальним обладнанням у селі Матіївцях, зроблено основи під універсальні майданчики зі штучним покриттям у селах Турка, Матеєвці, Спас. Капітально відремонтовані спортивні зали у селищі Печеніжин, у селі Раківчик, до кінця цього року буде завершено капітальні ремонти спортзалів у селах Жукотин, Товмачик, Велика Кам’янка.

При активному сприянні районної влади, під керівництвом відділу у справах молоді та спорту над цими питаннями у районі працюють також районна рада фізкультурно-спортивного товариства "Колос", районний спортивний клуб "Гарт", районний фізкультурно-оздоровчий спортивний комплекс "Прикарпаття", дві дитячо-юнацькі школи, чотири федерації: з футболу, волейболу, боксу, важкої атлетики. В ДЮСШ займаються 1428 дітей, з якими працюють 28 тренерів-викладачів. Не варто недооцінювати й шкільні уроки фізкультури, які відвідують 11249 учнів. З дітьми у школах працюють 112 учителів фізкультури і чотири викладачі СПТУ. А при сільських і селищних радах успішно працюють 10 інструкторів-методистів з фізичної культури і спорту.

У районній та обласній першості з футболу беруть участь 35 команд, з них у районному чемпіонаті – 31. Чемпіонами і володарями кубка району минулого року стали футболісти з села Жукотин. У другій групі чемпіонство здобула команда з села Матеєвці. Успішно виступають у чемпіонаті області команди "Дельта" з Гвіздця, яка посіла третє місце серед команд першої ліги, та команда "Карпати" з Печеніжина, яка стала чемпіоном серед команд другої ліги.

Гарних успіхів досягли спортсмени з Сопова, які вже третій рік поспіль у комплексному заліку стають переможцями спартакіад серед сільських і селищних рад. Тож не дивно, а тільки приємно. Що Коломийський район серед інших районів області є кращим у рейтингу спортивних досягнень.

Варто згадати і тих, хто зробив найбільший внесок до скарбниці очок району. Оксана Павлюк виборола звання чемпіонки юнацьких ігор України із важкої атлетики, Анастасія Ткачук – з легкої атлетики на дистанції 800 метрів уперше виконала норматив майстра спорту України на цих же іграх. Тепер дівчина – в Італії, на чемпіонаті світу.

Успішно виступили на юнацьких іграх області такі районні команди: з боксу – третє місце, тхеквондо – друге, кікбоксинг – друге, гандбол (юнаки) – перше, дівчата – третє, волейбол (юнаки) – друге, пляжний волейбол (юнаки) – перше, дівчата – третє місце, важка атлетика – перше, футбол (юнаки) – друге, пауерліфтинг – перше, футзал (юнаки і дівчата) – друге місце в обох команд, теніс – третє місце.

Високих результатів досягла і майстер спорту з важкої атлетики Тетяна Сліпченко, яка стала срібною призеркою чемпіонату України. А чемпіонами спартакіади школярів України стали юні боксери Оксана Винник, Тетяна Сарабин. Срібло виборола Альбіна Федорівська. Чемпіонство у спартакіаді школярів з легкої атлетики здобула Надія Рачук. Бронзовим призером чемпіонату України з пауерліфтингу став Василь Грицко, який уперше виконав норматив майстра спорту України.

Як бачимо, спорт на Коломийщині займає належне місце, про що свідчать спільні здобутки команд, тренерів, активістів спорту і фізичної культури. Залишається сподіватись, що при такій ситуації розвиток спортивної бази району теж тільки набиратиме обертів. Аби наступного року прийти до Дня фізкультури і спорту з новими успіхами, рекордами, званнями.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі