друкувати


На один оазис на Прикарпатті більше

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-22 05:51:57
Усі великі водні артерії починаються з малих. Тому Державне водне господарство великого значення надає джерелам – їхньому догляду, облаштуванню, розчищенню. Існує навіть спеціальний наказ Держводгоспу, на виконання якого торік в Україні облаштовано понад 600 джерел, які живлять наші ріки і річечки. Активну роботу в цьому напрямку проводить і Коломийське міжрайонне водне господарство, яке очолює Василь Панькевич.

- Ми добре розуміємо, що навіть мілкій річечці дають життя не одне і навіть не десяток джерел, - каже головний інженер Коломийського міжрайонного водного господарства Петро Гутковський. – Тож облаштування одного-двох джерел не може суттєвим чином вплинути на повноводність чи стан наших річок. Але важко навіть переоцінити, яке велике культурно-просвітницьке, еколого-виховне значення мають такі роботи. Адже коли мешканці сіл чи містечок, особливо, підростаюче покоління, спільно з водо господарниками докладуть зусиль до облаштування маленького джерельця, нададуть йому ошатного вигляду, розчистять його легені для повноцінного дихання, - навряд чи колись вони забудуть про те, що вся вага відповідальності за чисте довкілля лежить саме на них, на кожному з нас. Бо відчуття себе господарем на землі якраз і починається з ковтка чистої води зі звільненого тобою від намулу джерела, із турботи про завтрашній день природного середовища.

Власне, якраз на такі моменти й опирається у своїй діяльності Коломийське водне господарство. Влітку фахівці нашого господарства дали нове життя джерельцю біля пасовища в селі Виноград. Досі маленьке і непримітне, воно набрало тепер нового вигляду, й його водичка стала ще смачнішою – бо дзюркотить прямо з-під ніг Матінки Божої. Її витесану з каменя фігурку водо господарники вирішили встановити власним коштом після того, як розчистили джерело, стічний канал вимостили річковим камінням, а територію – плитами. Разом з місцевими мешканцями прибрали довкола, над джерелом встановили дашок, посадили поруч вічнозелені туї, декоративні кущі. Після того, як увесь окультурений природний комплекс був готовий, громадськість села, молодь, працівники водного господарства зібрались тут на обряд освячення. Місцевий настоятель побажав, аби побільше таких чистих куточків з’являлось на нашій землі. А це, на його переконання, можливо лише тоді, коли ми, насамперед, розчистимо джерела наших душ від намулу байдужості. До слова, це місце стало тепер улюбленим для відпочинку і виноградівців, і гостей села – тут можна присісти на акуратну лавочку, напитись цілющої кришталевої води, залишитись на самоті з самим собою, подумати про щось своє. А головне, тут існує неписане правило дотримання довколишньої чистоти. Про це дбають самі люди, цьому вчать своїх дітей: охороняти навколишнє природне середовище, цінувати справу чиїхось рук.

Тепер водогосподарники узялись за облаштування ще одного джерела. Ще на один оазис на нашій землі стане більше. Так, крок за кроком, кожен на своєму місці, у міру власних можливостей, а найбільше – залежно від глибини душі кожного – ми й зробимо нашу землю доглянутою і ошатною. Такою, яку не соромно залишити прийдешнім поколінням.



Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі