друкувати


СМС-залежність підлітка обійшлася його матері в 74 тисячі гривень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-21 04:52:47
16-річний Дмитро, вирішивши підвищити рейтинг своєї сторінки на сайті, де спілкуються мільйони людей, за допомогою СМС-повідомлень, витратив 74 тисячі гривень. Хлопець щовечора легально брав мамин телефон, щоб повідправляти СМС-повідомлення. Зараз застерігає всіх від таких вчинків.

СМС хлопець відправляв із безлімітного телефону мами, який фінансувався коштом підприємства, де вона працювала. За півтора місяця прийшов рахунок. Спочатку подумали – помилка. Оператор надав доказ – роздруківку на сімдесяти семи сторінках, де переважно фігурував лише один короткий номер.

Виявилося, одне повідомлення вартувало 16 грн.

Безлімітний телефон не діяв в цьому випадку мама Дмитра віддала всі заощадження. Директор підприємства, де вона працює, домовився з оператором виплачувати суму частинами – до кінця року. Жінці ж доведеться з рідною фірмою розраховуватися кілька років - така платня за користування корпоративним апаратом.

Від дзвінків дітей можна застрахуватися: мобільні оператори надають послугу з назвою "білий список". До нього будуть додані тільки ті номери, які вкажуть батьки. Пароль для внесення змін у цей список телефонів теж знатимуть лише дорослі. Подробиці завжди можна дізнатися зателефонувавши в call-центр. Найімовірніше, доведеться йти в офіс і подати відповідний перелік номерів.

Із СМС – складніше. Їх не навчилися блокувати. На СМС-залежність "хворіє" від семи до десяти відсотків користувачів у світі. Наприклад, у Великобританії є громадська організація, яка через психологічні тренінги допомагає залежним від мобільного.

У продажу з'явилися телефони, що мають на клавішах голки, які заважають натискати. Іще одна вигадка - трубки, які через півхвилини розмови починають швидко нагріватися до високого градуса. В Україні поки що на проблему не звертають уваги, хоча вона вже визріла і завдає не лише психологічної шкоди, а й прямих матеріальних збитків, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі