друкувати


Здійснено перший дзвінок у мережі "четвертого покоління"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-21 04:35:17
Перший дзвінок через станцію LTE був здійснений у дослідницькому центрі в Німеччині. LTE називають мережею майбутнього, швидкість передачі даних в ній сягає 300 М/біт на секунду.

У компанії Nokia Siemens Networks, що виготовляє операторське телекомунікаційне устаткування, заявили про перший дзвінок у мережі "четвертого покоління".

Розробники зробили перший реальний телефонний дзвінок через комерційну базову станцію стандарту LTE, використовуючи повністю стандартизоване програмне забезпечення.

На сьогодні стандартні продукти для мереж LTE роблять багато вендорів, крім того оператори починають будівництво мереж, що працюють у даному стандарті. У Nokia Simens розповідають, що дзвінок був зроблений за допомогою устаткування, що працює в стандарті 3GPP Rel.8 LTE, затвердженого в березні 2009 року.

За словами інженерів, для міграції на цей стандарт з нинішніх мереж 3G/HSPA потрібно порівняно небагато зусиль.

Перший дзвінок був зроблений з дослідницького центру Nokia Siemens в Німеччина. "Працюючі LTE-сервіси можуть з'явитися вже до кінця цього року, а масове розгортання подібних мереж ми прогнозуємо на 2010 рік. Багато мережевих операторів вже почали готувати мережі до технології LTE, що забезпечує також швидкість роботи в Інтернеті достатню для перегляду відео в реальному часі", - говорять у компанії.

Стандарт LTE розроблений міжнародним партнерським об'єднанням 3GPP. Мета розробки стандарту LTE - створення високошвидкісних систем стільникового зв'язку, оптимізованих для пакетної передачі даних з швидкістю до 300 Мбіт/с в спадному каналі (від базової станції до користувача) і до 75 Мбіт/с у висхідному каналі. Пікові швидкості передачі даних в ранніх реалізаціях повинні складати більше 100 Мбіт/с в низхідному каналі і більше 50 Мбіт/с в напрямі від користувача.

LTE, як затверджують його розробники, прискорює поширення нових мультимедійних сервісів (розраховані на багато користувачів ігри, соціальні мережі, відеоконференції, системи моніторингу і М2М, інтерактивні он-лайн додатка й ін.), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі