друкувати


Сьогодні в Коломиї обговорювали проект Конституції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-18 03:41:36
Сьогодні у Народному домі міста Коломия відбулось обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України". На зустріч із лекторами прийшли працівники культури, які у своїх колективах теж вестимуть бесіду про запропоновані Президентом України Віктором Ющенком зміни до Конституції.

Засідання вів керуючий справами міськвиконкому, координатор робочої групи з організації обговорення проекту Закону України "Про внесення змін до Конституції України" Андрій Грицан.

На зустріч із культпрацівниками приїхали фахівці із обласного центру: доцент кафедри політології Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, кандидат історичних наук Іван Монолатій, аспірант кафедри політології Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, кандидат історичних наук Андрій Богдан, заступник начальника головного управління начальник управління правової роботи, взаємодії з правоохоронними органами головного управління правової роботи та внутрішньої політики облдержадміністрації Мирослав Бойчук.

Лектори пояснили, що ініціювання змін до Конституції обумовлені станом сучасного українського суспільства і політичного процесу в Україні, який об’єктивно потребує необхідності вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин. Ці зміни мають сприяти досягненню визначеної у чинній Конституції України мети, пов’язаної, зокрема, з прагненням розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, а також необхідністю забезпечення наступництва у конституційному творенні.

Комплексні зміни до Конституції викликані також тим, що є необхідність усунення у її змісті певних недоліків. Зокрема, недостатності гарантування конституційних прав і свобод людини і громадянина, вад у організації та функціонуванні державного механізму, недосконалості системи стримувань і противаг, які мала б забезпечувати збалансованість та єдність цього механізму. Крім цього, на різних етапах сучасного конституційного процесу не було враховано низку важливих зауважень Європейської комісії і Парламентської Асамблеї Ради Європи. Тож запропоновані зміни якраз охоплюють усі зазначені вдосконалення.

Фахівці-доповідачі детально зупинились на змінах до кожного з 12 розділів Конституції, наголосили на тому, що мета обговорення – пояснити якомога більшій кількості громадян потребу і суть змін до Конституції, почути думку кожного, проаналізувати її і донести до вищого керівництва. Лектори також відповіли на запитання культпрацівників.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі