друкувати


Будемо без вершкового масла - виробляти не вигідно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-17 03:54:01
За розрахунками українських переробників молока, виробництво вершкового масла сьогодні стало невигідним. Саме з цієї причини більшість вітчизняних підприємств переключилися переважно на сири.

На думку експертів, до зниження рентабельності привело зменшення цін на сухе молоко. Виробництво масла вже впало на 20%. Така ситуація стала сприятливою для імпортерів. З початку року лише в Білорусі закуплено близько 14 тисяч тонн продукту.

З інших країн Європи за шість місяців цього року ввезено 500 тонн, що більш ніж у вісім разів перевищує імпорт за весь 2008 рік. На прилавках магазинів вже з'явилося масло з Фінляндії. На смак, колір і запах воно кардинально відрізняється від звичного.

"Зараз дешевше закуповувати масло в Європі, ніж у Білорусі", - вважає директор дослідницької компанії "Інфагро" Василь Вінтоняк. - Європейське 82-процентне коштує стільки ж, скільки і 70-процентне білоруське. Українцям доведеться звикати до нового масла, яке виготовляють за абсолютно іншими стандартами".

Парадоксально, що нині європейські представники зацікавилися українським молоком. Зарубіжні інспектори вже вивчають сировинну базу місцевих заводів. Якщо все влаштує, укладуть договір про поставки.

За підрахунками експертів, до кінця року кілограм масла оптом коштуватиме 38-40 гривень. Роздрібні ціни з 30-відсотковою накруткою становитимуть 10-12 гривень за 200 грамів вагового масла і 12-13 гривень за масло в пачці, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі