друкувати


Оглянули військові афганців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-17 12:49:11
Українські військові лікарі зі складу медичної секції багатонаціонального контингенту Міжнародних сил сприяння безпеці в провінції Гор Ісламської Республіки Афганістан продовжують надавати кваліфіковану медичну допомогу як миротворцям з інших миротворчих контингентів, так і мирним афганцям.

Днями до українських військових лікарів у важкому стані було доставлено 20-річного мешканця міста Чагчаран, який внаслідок падіння скла отримав важку травму лівого променевозап’ясткового суглобу. Фактично молодому чоловіку скло відрізало половину кисті на рівні суглобу, до того ж, постраждалий втратив значну кількість крові, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Під загальним знеболюванням, яке здійснив лікар-анестезіолог майор медичної служби Віталій Добровольський, лікар-хірург майор медичної служби Володимир Негодуйко виконав первинну обробку рани, зупинив кровотечу з променевої артерії, зшив сухожилки та відновив цілісність променевозап’ясткового суглобу.

Завдяки високій професійній майстерності українських військових лікарів молодий афганець не тільки не втратив кість руки, а й після нетривалого лікування і відновлювального періоду зможе повернутися до своєї роботи з повністю відновленою функцією кінцівки. А дві доби тому до українських військових лікарів звернувся батько десятирічного хлопчика, у якого після 5-ти місяців лікування опіку правої руки сформувалася контрактура ліктьового суглобу – хлопчик не міг розігнути руку.

Оглянувши дитину, наші лікарі прийняли рішення провести хірургічну операцію. Під загальним знеболюванням лікарі-хірурги підполковник медичної служби Кирило Кравченко та майором медичної служби Володимир Негодуйко провели операцію з аутодермопластики, після якої хлопчик зміг рухати рукою в повному обсязі. Родичі хворих та самі хворі дуже щиро подякували українським лікарям за надану медичну допомогу.

Крім надання медичної допомоги у стаціонарних умовах, українські військові лікарі використовують щонайменшу нагоду для того, щоби надати професійну допомогу або проконсультувати мешканців віддалених кишлаків та аулів афганської провінції Гор. Так підполковник медичної служби Кирило Кравченко у складі миротворчого патруля, протягом 4 діб подолавши близько 500 кілометрів по важким високогірним дорогам, відвідав райони Долейна, Шахрак, Тулак та Сарак провінції Гор. За цей час, окрім медичного забезпечення миротворців з інших контингентів у складі патруля, підполковник медичної служби Кирило Кравченко надав консультаційну лікарську допомогу 53 мешканцям цих віддалених районів та безкоштовно забезпечив їх ліками.

Довідка. Український миротворчий персонал входить до складу Міжнародних сил сприяння безпеці в Ісламській Республіці Афганістан (ISAF) з травня 2007 року. На сьогодні український миротворчий персонал складається з 10 офіцерів. Один проходить службу у штабі Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані (м.Кабул), двоє – офіцери національного елементу забезпечення (м.Кабул), семеро – офіцери та лікарі литовської Групи з відновлення провінції Гор (м.Чагчаран). Українські військові виконують миротворчі завдання спільно з військовослужбовцями Литви, Данії, Хорватії та Грузії.

Обговорити на форумі