друкувати


"Червоній руті" 20 років

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-16 05:23:22
У Чернівцях розпочинається двадцятий ювілейний фестиваль сучасної естрадної української пісні "Червона Рута". З десятої години ранку в Літньому театрі розпочнуться перші конкурси виконавців у жанрі популярної музики.

Увечері в рамках фестивалю відкриються театральні вечори. Урочисте відкриття фестивалю "Червона рута" відбудеться у другий день, тобто 17 вересня в четвер. Головний настрій, який панує напередодні фестивальних днів – ностальгія, ностальгія за першою "Червоною рутою" 1989 року.

На театральних вечорах, які розпочнуться сьогодні ввечері, чернівчани та гості міста зможуть побачити найкращі вистави, – каже начальник культури і туризму облдержадміністрації Петро Брижак. З його слів, в обласному театрі в цей день пройде вистава за творами письменниці Віри Китайгородської "Туга за майбутнім".

У наступні дні свою виставу привезуть львів’яни: Національний академічний драмтеатр ім. М. Заньковецької представить виставу "УБН", а театральна агенція "Бенюк і Хостікоєв" з Києв привезе "Швейка".

Чернівці, зі слів Петра Брижака, особливо зацікавлені в тому, щоби ювілейний фестиваль мав неповторне забарвлення, можливо, пов’язане із ностальгією за першою "Червоною Рутою".

"Мабуть, дуже символічно, – наголошує чиновник, – що сам фестиваль розпочнеться біля меморіального музею Володимира Івасюка, автора пісні "Червона рута". Звідти вже фестивальна хода рушить до Буковинського куреня, а відтак – до центральної площі Чернівців".

Щодня зранку і до пізньої ночі триватимуть конкурсні прослуховування виконавців різних музичних стилів. Організатори впевнені: слухачів буде безліч, адже Чернівці завжди цікавляться новинками естрадної музики. Зі слів організаторів, наразі нараховується вже дві з половиною тисячі гостей – це тільки тих, кого потрібно поселити. Очікують, що загалом їх буде більше.

Бажання буковинської влади, аби фестиваль "Червона рута отримав чернівецьку прописку, однак в силу традицій, що вже склалися за роки його проведення, - це неможливо. Було б добре, аби "Червона рута" бодай у ювілейні дати поверталася на батьківщину, – зазначає Петро Брижак: "Хай це буде через кожні 20 років. Ми чітко знаємо, що фестиваль повертається до нас. І ми зможемо за ці 20 років оглянутися і осмислити, що відбулося, якою стала українська естрадна пісня, з тим, щоб ми постійно знали, що він нерозривно, як пуповиною, зв’язаний з Буковиною, з Чернівцями".

"Це було надзвичайне національне піднесення, – пригадує першу "Червону руту" журналістка Леся Федоренко. Стільки народу, здається, в Чернівцях досі не було". Тоді студентка першого курсу Чернівецького Державного університету на стадіоні "Буковина" вона була серед громади у вишиванках із синьо-жовтими прапорами: "Не дивлячись на те, кордони міліції намагалися не пропускати людей із синьо-жовтими прапорами на стадіон, все одно ці люди змогли прорватися. Я пам’ятаю, коли побачили таку картину: море синьо-жовтих прапорів і всі трибуни співають "Ще не вмерла України" - заборонену на ті часи пісню – наш гімн національний, організатори не знали, що робити".

Перед закриттям вони вдалися до хитрощів: пропускали на стадіон лише організованих комсомольців з прапорами радянської України, а із синьо-жовтими не пускали. Хоча і в жовто-блакитній громаді були хитруни, - розповідає п. Леся, - вони мали два прапора: тут піднімали лазурно-пурпуровий, а коли проходили на стадіон, тоді піднімали, звісно інший.

Ювілейна "Червона Рута" буде не лише даниною історії, сподівається пані Федоренко, – вона стане ще одним поштовхом, щоб об’єднати українців, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі