друкувати


СП: Європа скасує плату за візи для українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 05:34:15
У Секретаріаті президента розповіли, що дві скандинавських країни готові зробити візи для українців безкоштовними. На такі саме дії інших країн ЄС Секретаріат має великі надії.

Команда Ющенка сподівається, що візи для українців незабаром стануть безкоштовними

Київ розраховує на позитивні зрушення в питанні скасування плати за європейські візи для українців у ході саміту Україна-ЄС у грудні.

Про це заявив заступник глави Секретаріату президента, куратор міжнародного напряму роботи СП Андрій Гончарук. "Питання стоїть в порядку денному на переговорах робочих груп Єврокомісії та України. Мої переговори в двох скандинавських столицях підтвердили налаштованість представників як мінімум цих двох країн", - наголосив він.

"У тому числі, я дозволив би собі таке припущення... що у Єврокомісії є розуміння можливості скасування грошового збору за одержання віз", - пояснив чиновник.

За його словами, "у нас у найближчій перспективі велика подія в двосторонньому форматі - мається на увазі саміт Україна-ЄС, що відбудеться в грудні".

"Скажімо так, великі надії є на вирішення цього питання в української сторони", - додав Гончарук.

Раніше директор департаменту ЄС МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна передала багатьом країнам Європейського Союзу проекти угод про скасування візових зборів.

Нагадаємо, у червні українські дипломати вже заявляли, що домагатимуться скасування плати за офрмлення віз до країн ЄС. Також МЗС працює над можливістю зменшення кількості документів, які необхідні для подачі на отримання віз в країни Євросоюзу.

Раніше президент Віктор Ющенко доручив МЗС жорсткіше контролювати виконання країнами - членами Європейського Союзу домовленостей про спрощення візового режиму з Україною, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі