друкувати


До Львова по злодіїв

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 02:41:38
Співробітники управління карного розшуку УМВС України в Івано-Франківській області внаслідок здійснення цілого комплексу оперативно-розшукових заходів задокументували злочинну діяльність двох осіб, які підозрюються у вчиненні десятків квартирних крадіжок у багатьох регіонах України. Правоохоронці викрили не просто злочинний дует, а чітко з’ясували всю схему вчинення злочинів і мережу реалізації викрадених речей.

Операцію з затримання зловмисників оперативники провели у Львові за кілька хвилин до того, як двоє спільників мали намір вкотре виїхати у злочинне «відрядження» з метою вчинення наступної крадіжки. Обидва подорожували на автомобілях престижних моделей і в одязі брендових виробників. Наскільки 27-річний уродженець Івано-Франківська та його 35-річний помічник виглядали імпозантно, настільки ж вони були обережними при вчиненні квартирних крадіжок.

Кожна злочинна акція планувалася до найменших дрібниць. Якщо іноді ситуація того вимагала, то зловмисники могли добу спостерігати за об’єктом вчинення крадіжки. За словами керівника прикарпатського карного розшуку Ігоря Баб’юка, складності у встановленні їх причетності до злочинів додавало те, що вони не повторювалися у способах проникнення до помешкань і "працювали" так званим вахтовим методом.

Свого часу ватажка цього дуету правоохоронці неодноразово викривали у вчиненні крадіжок. За епізодичні злочини його засуджували, однак це не було ефективним. Чоловік мав на руках довідку про інвалідність, пов’язану з психічним захворюванням, і невдовзі виходив на волю, щоб знову скоювати злочини.

Оперативникам довелося докласти неабияких зусиль і мати професійне терпіння, аби тривалий час документувати злочинну діяльність цих осіб. За цей період було встановлено всю мережу у злочинному ланцюжку. Зловмисників у чужих помешканнях цікавили виключно гроші, ювелірні вироби з цінних металів та коштовності. Зараз відомо про те, де і через яких осіб вони збували викрадені ювелірні вироби, здавали речі на переплавку, як лом.

Останнього разу кримінальники вчинили злочин у райцентрі Коломиї Івано-Франківської області, де з квартири поцупили велику кількість ювелірних виробів. За два дні оперативники затримали причетних до крадіжки. Під час затримання ватажок ніяк не міг зрозуміти, на чому проколовся і зазнав краху. Адже у кожному разі зловмисники були обережними як при скоєнні злочинів, так і у зв’язках з "подібними" їм особами. Утім, міліціонери виявилися сильнішими, як визнав затриманий.

В ході проведення обшуків у підозрюваних вилучено ювелірних виробів з золота загальною вагою 1,5 кілограми, виробів зі срібла вагою 600 грамів, коштовне каміння, в тому числі діаманти, деякі старовинні речі з дорогоцінних металів, а також 9300 доларів, 3000 євро і 123 тисячі гривень. Ясна річ, що вилучено й два автомобілі, якими зловмисники пересувалися по Україні для вчинення злочинів. До речі, у затриманих вилучено документ, "виписаний" в одному з центральних органів влади, який підкреслював високий статус імпозантних власників престижних автомобілів. Дійсність цього документа зараз перевіряється. Слідство з’ясовує усі епізоди злочинної діяльності викритих осіб.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, СЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі