друкувати


Калушу присвоять статус зони екологічного лиха?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-11 03:04:32
Калушу хочуть присвоїти статус зони екологічного лиха. За ініціативи мера міста Хіміків Ігоря Насалика проведуть референдум.

Ймовірно локальний референдум відбудеться у січні наступного року разом із президентськими виборами. Так місцевим жителям буде зручніше голосувати.

Якщо Калушу нададуть статус зони екологічного лиха, місто щороку за законодавством України отримуватиме від державного бюджету 5-10 млн гривень. Чимало екологів схиляються до думки, що надання статусу зони екологічного лиха не вирішить проблем, на які не зважали з падінням радянського союзу.

На території державного підприємства "Калійний завод" товариства "Оріана" розміщені 100 промислових об’єктів, більше тисячі житлових будинків, де мешкає майже 5 тис. осіб.

Останні провали у Калуші фіксували в 2001 та 2008 році. Дані провалля утворилися у зв’язку із видобутком калійної сілі. Пустоти під землею просто заливали розсолами, або ропою, що утворювалась від переробки корисних копалин. Три колишні солевидобувні шахти: "Ново-Голинь", "Голинь" та "Калуш" - найбільше непокоять екологів, адже у будь-який момент можуть провалитися.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі