друкувати


Смертоносні "врожаї" на Яремчанщині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-09 12:32:17
Минулої п’ятниці на незвичні для пересічної людини металеві предмети під час земляних робіт на власному подвір’ї натрапив під самісіньким фундаментом старої, ще батьківської, хати мешканець села Микуличин Яремчанської міської ради: під шаром ґрунту на глибині 50-60 см спокійнісінько лежали дві 50-міліметрові мінометні міни часів Другої світової війни.

Чоловік діяв обачно: він одразу ж зупинив всілякі роботи та повідомив про свою знахідку місцеву владу. На щастя, саме того дня на виїзді поблизу Микуличина були івано-франківські піротехніки, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Уже незабаром сапери МНС прибули до місця виклику та за допомогою міношукача обстежили територію обійстя. Професійне відчуття їх не підвело: за декілька хвилин піротехніки МНС одну за одною дістали з-під землі ще 11 таких же мінометних мін.

Того ж дня в Микуличині знайшли і ще один 105-міліметровий артилерійський снаряд. Як з’ясувалося, небезпечну знахідку виявили місцеві дітлахи у воді поблизу берега річки Прут. Про виявлений вибухонебезпечний предмет вони одразу розповіли батькам, а ті повідомили місцевих рятувальників. Згодом до піротехніків МНС надійшло ще одне повідомлення про виявлений вибухонебезпечний предмет. Неподалік туристичної стежини на горі Хом’як поблизу Татарова мандрівники з Івано-Франківська натрапили на одну ручну гранату часів минулих воєн. Туристи одразу ж зателефонували на ”101”. Працівниками групи піротехнічних робіт Головного управління МНС в області усі вилучені застарілі боєприпаси знешкоджено.

Загалом же з початку поточного року прикарпатськими саперами вилучено з місць знахідок та знешкоджено шість сотень одиниць вибухонебезпечних предметів часів минулих воєн.

Головне управління МНС в області звертається до всіх мешканців краю обов’язково дотримуватись правил безпечної поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів.

Обговорити на форумі