друкувати


Хай трембіти лунають мажорно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-07 05:41:47
Гречних ґаздів і ґаздинь, дітей, онуків, правнуків і всіх нащадків гуцульського роду в Україні і за її межами скликав XVIII Міжнародний гуцульський фестиваль до мальовничого карпатського міста Вижниця.

Святкова колона у супроводі троїстих музик та народних співанок протоптала довгу стежку до стадіону, де і відбулося головне фестивальне дійство, яке розпочалося з привітань очільників району та області.

Офіційну делегацію Коломийщини очолювали голова Коломийської РДА Михайло Вінтоняк, його заступник Мирослав Мацьків, начальник відділу культури і туризму РДА Людмила Федор. Завдяки працівникам ТРК "НТК" жителі Коломийщини мали змогу побачити репортаж з цього фестивалю.

Мистецьку Коломийщину на фестивалі репрезентували муніципальний оркестр духових інструментів "Сурми Покуття" відділу культури і туризму РДА (керівник Мирослав Струц), народний аматорський драматичний колектив "Горно" клубу с. Угорник (керівник Віталій Крицький), народний аматорський фольклорний колектив "Ключівські візерунки" Народного дому с.Великого Ключева (керівник Марія Бойчук), народний аматорський хореографічний колектив "Тайстра" клубу с. Ворони (керівник Світлана Сус), троїсті музики клубу с. Молодятина, артист розмовного жанру Микола Кавацюк та майстри декоративно-вжиткового мистецтва Марія Кахнікевич, Надія Никорович, Марія Чулак, Оксана Танчинець, Микола Костюк, Віталій та Василь Атаманюки.

Глядацька аудиторія, переважно, містечкові жителі, насолоджувалась фестивальним дійством досхочу, аромати старовинних гуцульських страв вабили гостей, ярмарковий колорит виставки-продажу зібрав чимало поціновувачів виробів народних умільців.

Більше трьох годин наші колективи під палючим сонцем очікували на свої мистецькі виступи, але це не зіпсувало їм настрій та не вплинуло на якість виконання конкурсних творів. Журі, яке навіть не дочекалося представлення від ведучих фестивалю (а до його складу входили і наші імениті краяни: заслужений артист України Микола Савчук, заслужений працівник культури України Любов Курманська, заслужений майстер народної творчості України Михайло Тимофіїв, член Ліги композиторів України Євген Боднаренко), каміння за пазухами не тримало і справедливо оцінювало кожного конкурсанта.

Увечері колективи Коломийщини виступили з великою барвистою концертною програмою у Вашківцях. На превеликий жаль, концерт відбувся при майже порожньому залі. Навіть гостинність міського голови не змогла компенсувати невизначений рівень підготовки фестивальних заходів.

Другий фестивальний день розпочався з яскравої події — сплаву дараби по Черемошу. Кермували дарабою керівники району та меценати фестивалю. В той же час емоційно піднесені колективи очікували довгожданої церемонії нагородження. І були прикро вражені, що "за браком часу" оголосили та запросили до виступу тільки володарів гран-прі та перших місць, і то не в кожній номінації. Організатори фестивалю, напевно, забули, що мета фестивалю — виявити і представити глядачам нові відкриття та переможців фестивалю.

Ще раз про здобутки нашого мистецького десанту:

муніципальний оркестр духових інструментів "Сурми Покуття" — І місце,

народний аматорський драматичний колектив "Горно" клубу с.Угорник — ІІ місце;

Микола Кавацюк — ІІ місце,

народний аматорський хореографічний колектив "Тайстра" клубу с.Ворони — ІІІ місце,

Віталій Атаманюк (фотомистецтво) та Микола Костюк (ткацтво) — І місце,

Марія Кахнікевич, Надія Никорович (кераміка) та Марія Чулак (бісероплетіння) — ІІІ місце.

А ми, в свою чергу, бажаємо наступним господарям фестивалю, сусідам—косівчанам, провадити фестиваль так, щоб на всі гори трембіти лунали мажорно!

Автор: Людмила ФЕДОР, начальник відділу культури і туризму РДА

Подякою Президента України нагороджено на фестивалі начальника відділу культури і туризму РДА Людмилу Федор. Ця почесна нагорода стала добрим підтвердженням непересічного таланту керівника, порозуміння та підтримки районної влади та високого виконавського рівня митців району. Вітаємо!

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі