друкувати


Восени півмільйона українців втратять роботу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-07 04:35:19
До кінця року, за даними моніторингу профспілок, кількість безробітних зросте на 400-500 тисяч людей, а заборгованість із зарплат досягне 3 млрд гривень. Українські профспілки очікують восени нову хвилю звільнень та зростання заборгованості із зарплат.

Як повідомив голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук, посилаючись на дані профспілкового моніторингу підприємств, до кінця року кількість безробітних зросте на 400-500 тисяч.

"Багато підприємств утримували штати працівників, сподіваючись на підтримку влади. Літо показало, що цієї підтримки чекати не варто. Уряд і парламент займаються виборами, а не програмою порятунку економіки й виробництва. До того ж, рівень держзамовлень на вітчизняну продукцію впав іще сильніше", - пояснив Якібчук.

За його словами, до НФПУ звертаються колективи підприємств, яким податкова адміністрація заборгувала великі суми з повернення ПДВ.

"Останнім часом деякі підприємства-експортери тільки за рахунок повернення ПДВ й примудрялися виплатити працівникам зарплату. Через спекуляції податківців тепер тисячі людей сидять без грошей", - упевнений Якібчук.

У цілому, за даними профспілок, реальна кількість безробітних на порядок перевищує кількість зареєстрованих у службі зайнятості, - приблизно 3 мільйони людей. А заборгованість із зарплат, в тому числі і зарплат "в конвертах", до кінця року становитиме близько 3 мільярдів гривень.

При цьому вітчизняна статистика стверджує, що Україна знаходиться серед країн з найнижчим рівнем безробіття. Так, офіційно на початку весни в Україні було зареєстровано 897,8 тисячі безробітних - всього лише 3,2% від всієї кількості працездатного населення.

Але слід зазначити, що основою для розрахунку офіційних показників безробіття є звітності місцевих центрів зайнятості. Але ставати на облік туди безробітні українці не поспішають, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі