друкувати


До Дня підприємця: Мужність, свобода і наполегливість

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-05 09:50:46
Напередодні Дня підприємця ми попросили до слова начальника управління економіки райдержадміністрації Любов Глушкову (на фото).

— Любове Миколаївно, як уважаєте, чим особливі люди, які зважуються зайнятися підприємництвом?
— Це, насамперед, люди енергійні, творчі, саме вони є потужним двигуном розвитку нашої економіки. Щоб здійснювати підприємницьку діяльність, треба воістину мати велику мужність, відчуття свободи і велику наполегливість у досягненні мети. Незважаючи на бажання нашого уряду максимально сприяти розвитку підприємництва, бізнесменам, все-таки, доводиться долати багато юридичних та чиновницьких перепон. І все-таки їх це не лякає. Підприємці не тільки самі забезпечують себе роботою, а й створюють нові робочі місця для інших людей.

— Наскільки це потужна сила?
— З кожним роком спостерігається ріст суб’єктів підприємницької діяльності. На даний час у районі зареєстровано 3085 суб’єктів малого бізнесу, з них малих підприємств — 250, фізичних осіб — 2577.

— А як щодо спеціалізації?
— У районі працює більше 20 підприємств з виготовлення ковбасних виробів, 15 хлібопекарських підприємств та понад 300 підприємств торгівлі, які займають 60 відсотків загальної кількості підприємств. Малими підприємствами реалізовано продукції, виконано робіт та послуг на суму 73,3 мільйона гривень.

— Який внесок підприємців у наповнення бюджетної скарбниці?
— Сьогодні майже 43 відсотки надходжень до зведеного бюджету району —) саме від підприємців та малих підприємств. І те, що надходження податкових платежів з кожним роком зростають — це також значна заслуга малого і середнього бізнесу, який є багатогранним явищем у суспільстві й відіграє як економічну, так і соціальну роль, має великий вплив на зростання економічних показників району.

— Світова економічна криза зачепила всіх, боляче вона вдарила і по підприємствах, що робиться для їхньої підтримки на місцевому рівні?
— Підприємництво є провідною силою в подоланні негативних процесів у економіці та забезпеченні сталого позитивного розвитку суспільства.

З метою підтримки розвитку підприємництва діє Програма підтримки малого підприємництва в Коломийському районі на 2009—2010 роки. Для залучення суб’єктів підприємницької діяльності до участі у формування державної політики у сфері підприємництва, запровадження прозорого механізму їх участі у процесах, які стосуються реалізації державної регуляторної політики, обговорення актуальних проблем розвитку підприємництва, в районі діє рада підприємців, також створена координаційна рада підприємців та галузеві ради підприємців.

Сьогодні налагоджено спрощену процедуру реєстрації суб’єктів підприємництва. Запрацював механізм отримання дозволів за принципом організаційної єдності.

— Підприємці району — це люди, які, насамперед, працюють на себе...
— І беруть активну участь у наданні благодійної допомоги в будівництві та ремонті об’єктів соціально-культурного призначення, наданні благодійної допомоги малозабезпеченим верствам населення та інвалідам, за що ми виносимо їм щиру подяку.

— І насамкінець — Ваші побажання винуватцям свята.
— Прийміть щирі вітання з нагоди Дня підприємця. Саме від вашої праці залежить добробут. Сімейний затишок наших краян, адже ви розвиваєте і зміцнюєте економічну основу держави. Вітаю вас з професійним святом! Щиро бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, щастя, добробуту, успіхів у підприємницькій діяльності на благо України. Хай добром, радістю та достатком повниться ваше життя.

Автор: Квітослава СОНЯХ, Вільний голос
Обговорити на форумі