друкувати


Іран: Міністр оборони - жінка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 04:26:02
До складу нового кабінету міністрів Ірану вперше за 30-літню історію ісламської республіки, що постала після революції 1979 року, увійшла жінка. Вона відповідатиме за охорону здоров’я і належить до 18 із 21 кандидатур урядовців, які в четвер затвердив іранський парламент.

Іранський парламент обговорював кандидатури на урядові посади упродовж п’яти днів. Депутати різко критикували за некомпетентність деяких претендентів і зрештою відхилили три подані президентом кандидатури на керівництво освітнім, енергетичним та соціальним відомствами. Двоє з трьох претендентів, які програли, – жінки.

Натомість найлегше пройшов парламентське схвалення, сівши у крісло міністра оборони, Ахмад Вахіді. Аргентина підозрює його у причетності до бомбового нападу на єврейський центр у Буенос-Aйресі 15 років тому. Тоді загинуло 85 осіб. В Ірані ці звинувачення відкидають, і депутати заявили, що не піддадуться зовнішньому тиску стосовно того, хто має керувати їхньою державою.

Вперше в історії ісламської республіки міністром охорони здоров’я Ірану стала жінка. Це виглядає поворотним моментом, але насправді мало що означає, каже оглядач Радіо Свобода Гольназ Есфандіарі про міністра Марзіє Вахід Дастжерді.

"Вона двічі була у парламенті і підтримала законопроект про розділення чоловіків і жінок у лікарнях. Вона не буде виступати за права жінок, – зазначає Гольназ Есфандіарі. – Тому я не думаю, що це велика подія. До того ж, якщо вона захоче поїхати кудись за кордон, скажімо на конференцію, то буде змушена просити дозволу у свого чоловіка чи батька".

Оглядачі вважають, що нинішнє голосування в іранському парламенті зміцнило позиції президента Ірану Махмуда Ахмадинеджада. За офіційними даними, він переміг на виборах у червні, але багато іранців вважають, що ця перемога була результатом масових фальсифікацій.

Перед голосуванням у Тегерані Ахмадинеджад пообіцяв, що уряд і парламент будуть спільно розбудовувати Іран. "За останні дні стало ясно, що демократія в Ірані – це дійсність. Це погляди людей, погляди представників народу, виражені у голосуванні. Ми бачимо, що дякуючи Аллаху, між урядом і парламентом встановилися дуже щирі відносини", – заявив Ахмадинеджад.

На думку оглядачів, парламент Ірану не може пропонувати серйозної альтернативи до політики президента, бо більшість його представників дотримується тих самих консервативних поглядів, що й Ахмадинеджад. Головним викликом для президента Ірану і для уряду, який він запропонував, може стати думка тих іранців, які не вдоволені, що Ахмадинеджад залишився при владі, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі