друкувати


"Комбайнд Ендевор – 2009"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 11:47:58
Вчора для участі у багатонаціональному навчанні підрозділів військ зв’язку "Комбайнд Ендевор – 2009" до Боснії і Герцеговини та Королівства Нідерланди вирушає група військовослужбовців підрозділів військ зв’язку Збройних Сил України.

Представники з майже 30 країн-учасниць цьогорічного навчання, яке традиційно проходитиме в дусі програми НАТО "Партнерство заради миру", розподілені на чотири регіональні групи. Зокрема, регіональні групи "А" і "В" працюватимуть в місті Баня-Лука, що у Боснії і Герцеговині, регіональна група "С" – у голландському місті Зоуткемп, а регіональна група "D" – у датському місті Фредерiк. Підрозділи військ зв’язку Збройних Сил України у багатонаціональному навчанні "Комбайнд Ендевор – 2009" представлятимуть 18 офіцерів.

Українські військовослужбовці увійшли до складу регіональних груп "А" і "С". До речі, зважаючи на високий професіоналізм, який воїни-зв’язківці Збройних Сил України стабільно демонструють під час участі у навчаннях цієї серії, групу "А" довірили очолити начальнику відділу забезпечення сумісності системи зв’язку та інформатизації Управління розвитку зв’язку та автоматизації Збройних Сил України полковнику Ігорю Гаманюку, а групу "С" – заступнику начальника Управління розвитку зв’язку та автоматизації Збройних Сил України підполковнику Василю Шульзі.

Протягом навчання українські офіцери-зв’язківці зі своїми колегами з інших держав проведуть тестування засобів зв’язку, візьмуть участь у семінарах з питань частотного менеджменту та з питань інформаційної безпеки в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Варто наголосити, що телекомунікаційне обладнання, яке в ході навчання використовуватимуть представники Збройних Сил України, вироблено Одеським ТОВ "Телекард-прилад". Частина цього обладнання вже прийнята на озброєння та надходить у війська зв’язку ЗС України, решта – перебуває у стадії розробки та вдосконалення. Тому експлуатаційні випробування під час таких навчань як "Комбайнд Ендевор" дозволяють провести комплексну перевірку новітнього обладнання на відповідність заявленим характеристикам. Багатонаціональне навчання підрозділів зв’язку "Комбайнд Ендевор – 2009" триватиме до 20 вересня.

Довідка. Щорічні багатонаціональні військові навчання серії "Комбайнд Ендевор", у яких Україна бере участь починаючи з 1997 року, спрямовані на підвищення взаємосумісності органів управління, систем зв’язку та автоматизації Збройних Сил України із системами зв’язку та автоматизації об’єднаних збройних сил НАТО з метою забезпечення спроможності діяти разом при виконанні спільних завдань в ході військових навчань та під час участі в операціях реагування на кризові ситуації. Основною метою міжнародних військових навчань є випробування різноманітних засобів зв’язку та автоматизації, які знаходяться на озброєнні країн-учасниць навчань на сумісність, а також відповідність стандартам НАТО та комерційним стандартам,повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Обговорити на форумі