друкувати


Мобілку, куплену більше 10 років тому, відключать як нелегальну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 05:41:49
До кінця року сірі мобілки, які збиралися відключати з 1 жовтня, таки можуть спокійно працювати. Оператори говорять, що у них немає грошей на дороге програмне забезпечення, необхідне, щоб обчислювати і відключати апарати-нелегали.

Проте купувати вже зараз нелегальну мобілку ризиковано: це практично 100-відсоткова гарантія, що як тільки устаткування запустять, сірі апарати, куплені після 1 вересня, відключать. Амністія - тільки на придбані до цієї дати телефони.

При купівлі нині необхідно в магазині, по-перше, звірити код IMEI, який знаходиться на внутрішній панелі телефону, з кодом, вказаним на коробці. Вони повинні співпасти. По-друге, наберіть на клавіатурі *#06#. На екрані з'явиться IMEI. Він повинен співпасти з кодом на коробці і трубці.

У третіх, продавці мають зайти на сайт центру www.ucrf.gov.ua/uk/imei_base. Введений IMEI повинен підтвердитися.

Оператори говорять, що з відключенням є проблеми. "Ми повинні розробити програмне забезпечення, яке коштує мільйони доларів, щоб в режимі реального часу відстежувати, хто з'являється в мережі, і відключати його", - сказала нам Вікторія Рубан, начальник відділу по зв'язках з громадськістю МТС-Україна.

"Ми попросили НКРС відстрочити введення системи", — додає співробітник прес-служби "Київстар" Сергій Товстенко-Забелін. Володимир Кириченко, замначальника Українського центру радіочастот, сказав нам: "Оператори готові перейти з 1 лютого 2010 року, але НКРС поки не ухвалювала рішення".

Швидше за все, чиновники підуть назустріч операторам: інакше рішення залишиться на папері.

При перенесенні дати сірий телефон перестане працювати з 1 травня 2010 року, адже оператор повинен попередити абонента за три місяці до відключення.

Списки кодів IMEI мобільних, які обслуговуються в мережі за станом на 1 вересня, оператори повинні подати в Український центр радіочастот до 30 вересня. У компаніях говорять, що проблем не буде.

"Правда, в базу потраплять лише коди всіх мобілок, що працюють нині, а також зареєстрованих за останні 10 років", - говорить Рубан. Отже навіть якщо ви купили білий телефон в 1995 році, покористувалися ним півроку, поклали на полицю, а через 20 років дістали, то може трапитися так, що він буде відключений.

Правозахисник Едуад Багиров вважає, що з ввезенням нелегальних мобілок треба боротися на митниці, а не відключати телефони. "Це незаконно. Людина колись купила телефон, а зараз хтось ухвалив рішення його відключити. Чому раптомі?" - обурюється Багіров і радить звертатися до суду. Поки позовів до НКРС ніхто не пред'являв. Не виключено, що вони з'являться у травні. Якщо громадяни не вирішать, що простіше витратити 800 гривень на новий телефон, чим ходити по судах і витрачатися на адвокатів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі