друкувати


Обмеження цін на сигарети будуть скасовані

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 03:38:09
Виробників і імпортерів тютюнової продукції звільнять від вимоги наносити на пачку сигарет позначення максимальної роздрібної ціни та дати їх виготовлення. Реалізаторам сигарет дозволять встановлювати необмежену цінову надбавку на тютюнові вироби.

Про це говориться у зареєстрованому у Верховній раді проекті змін до закону про державне регулювання виробництва й обороту алкогольних та тютюнових виробів.

Одночасно запропоновано скасувати і фінансові санкції за роздрібний продаж сигарет за цінами, вище встановлених тютюновими компаніями. Зараз з реалізаторів сигарет за продаж за високими цінами стягується штраф у розмірі 100% вартості тютюнових виробів, що продаються, але не менше тисячі гривень.

Вказувати на пачці максимальну роздрібну ціну виробників зобов'язали в грудні 2004 року для захисту споживачів від неконтрольованого зростання вартості тютюнових виробів. У березні 2006 року Україна ратифікувала рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров'я по боротьбі з тютюнопалінням. У ній затверджено, що цінові і податкові заходи є ефективним способом скорочення споживання тютюну.

Автор законопроекту, народний депутат Валерій Писаренко (БЮТ) упевнений, що скасування максимальних роздрібних цін істотно збільшить вартість сигарет. "Ухвалення закону фактично позбавить виробників права формувати роздрібну ціну на тютюнову продукцію, яку встановлюватиме ринок, - вважає депутат. – Підприємці зможуть продавати тютюнові вироби за реальними цінами, близькими до європейських. Це спричинить збільшення надходжень до державного бюджету".

Попередні закони, які Рада приймала для боротьби з курінням, передбачали пряме підвищення вартості сигарет. З 1 травня адвалорна складова акцизної ставки була підвищена з 16% до 20%, а специфічна – з 15,6 грн до 35 грн за 1000 сигарет без фільтру і з 37,5 грн до 60 грн за 1000 сигарет з фільтром. Вже в серпні Кабінет міністрів запропонував Раді знову підвищити адвалорну ставку акцизного збору – з 20% до 36%. Це дозволить залучити до бюджету до кінця року приблизно 350-500 млн грн.

Від ціни залежить тільки адвалорна ставка акцизу – вона стягується з продажу як відсоток від обороту. Для визначення обороту оподаткування по адвалорній ставці використовуються максимальні роздрібні ціни. Сама база оподаткування визначається виходячи з обсягів реалізації окремо по кожному виду сигарет, на які встановлена максимальна ціна. У зв'язку з цим учасники ринку ініціативу депутата не схвалюють.

"Якщо гравців ринку змусять відмовитися від формування максимальної роздрібної ціни, то абсолютно неясно, як виробники зможуть платити акцизний збір. Адже розрахунок адвалорної складової збору безпосередньо залежить від роздрібної ціни продукції", - наголосив директор з корпоративних питань "JTI-Україна" Дмитро Редько.

"Ухвалення цього закону спричинить хаос на ринку, - погодився з колегою управляючий з корпоративних питань "Імперіал Тобако Юкрейн" Юрій Кішко. - Продавці не можуть встановити ціну вище за ту, з урахуванням якої виробники розраховують суму акцизу. Інакше це призведе до того, що учасники ринку не зможуть платити акцизний збір до бюджету", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі