друкувати


Бюджет отримав рекордні прибутки від подорожчання цигарок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-02 06:20:49
В серпні 2009 року акциз на тютюнові вироби приніс до бюджету України більше 1 млрд гривень, що майже в 4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила головний інспектор Управління адміністрування акцизного збору ДПАУ Любов Морозко.

Зростання надходжень до бюджету обумовлено послідовною політикою збільшення ставок акцизу на тютюнові вироби.

"Акцизні надходження з тютюнових виробів вітчизняного виробництва у серпні місяці склали 985 млн 469 тис гривень, а від сигарет іноземного виробництва – 66 млн 600 тис гривень, що в сумі дає близько 1 млрд 52 млн надходжень до бюджету України", – повідомила Морозко.

За даними коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну", це майже в 4 рази більше ніж за серпень минулого року, коли надходження від вітчизняних сигарет склали близько 262 млн грн.

Зростання надходжень до бюджету обумовлено послідовною політикою збільшення ставок акцизу на тютюнові вироби, яка була започаткована у липні 2008 року.

"Загалом в січні-липні 2009 року було отримано 4,1 млрд гривень акцизних податків від тютюнових виробів, – каже Костянтин Красовський, завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України.

"Якщо у вересні-грудні середньомісячні надходження від акцизу будуть такими самими, як у серпні, то всього за 2009 рік буде отримано більше 9 млрд гривень, тоді як 2008 року було отримано 3,6 млрд гривень, а у 2007 році – лише 2,5 млрд гривень", - додав Красовський.

Варто зазначити, що ціни на сигарети з 1 жовтня можуть піднятися ще на 25%. Таке подорожчання стало можливим завдяки тому, що уряд запропонував Верховній раді ухвалити законопроект, який передбачає підняття ставки акцизного збору на тютюнові вироби з 20% до 36%.

Найбільше виростуть у ціні дорогі марки сигарет, які є найбільш популярними серед молоді. Так, середня вартість сигарет зросте приблизно з 5,15 до 6,40 грн.

Нагадаємо, в Україні суттєві підняття тютюнових акцизів відбулися у вересні 2008 та у травні 2009 року. Експерти вважають, що з підняттям цін на цигарки реально зменшилася кількість курців, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі