друкувати


"Металошукачі" по-гуцульськи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-01 03:33:03
Співробітники Косівського райвідділу міліції Івано-Франківщини затримали двох 18-річних юнаків, які обґрунтовано підозрюються у незаконних заволодіннях транспортними засобами. Попередньо з’ясовано, що зловмисники викрадали автомобілі з метою їх розукомплектування та здачі на пункт приймання металобрухту.

Щоправда, у жодному з трьох епізодів викрадення машин з сільських обійсть парубки не довели своїх намірів до завершення.

На пошуки автомобілів зловмисники виходили зазвичай глибокої ночі. У ніч на 24 серпня вони звернули увагу на старенький "Запорожець", залишений пенсіонером на дорозі поблизу свого помешкання. Крадійчуки безшумно ( не запускаючи двигуна) відтягнули автівку з вулиці. Зранку, коли пенсіонер звернувся в міліцію з заявою про зникнення автомобіля, міліціонери ретельно провели огляд місця події і незабаром розшукали "Запорожця". Машину було виявлено у водоймі затопленою.

За дві доби подібна ситуація повторилася в іншому гуцульському селі. На щастя, цього разу "Жигулі" 40-річного чоловіка постраждали від злочинних дій невідомців набагато менше. Машину було знайдено за 400 метрів від місця скоєння злочину. Понад те, оперативно-розшукові заходи міліції дали реальні підстави запідозрити у скоєнні цього злочину певну особу. У цьому випадку добре спрацювали кінолог Юрій Кашевко зі службовою вівчаркою Діною.

Один з кращих розшукових псів кінологічного центру "взяв" слід і привів міліціонерів до одного з помешкань. 18 –річного хлопця, який мешкає в ньому, вдома не було. Не повернувся він додому й наступного дня, що тільки підсилило підозри щодо його причетності до незаконного переміщення чужої машини.

Згодом з’ясується, що двоє однолітків у цей час перебували в іншому населеному пункті і виношували наступні злочинні наміри. Саме їхній "почерк" у скоєнні аналогічного злочину проявився через деякий час у селі Старі Кути, де вони з подвір’я виштовхали автомобіль "ВАЗ-2104". Цю машину правоохоронці розшукали теж недалеко від обійстя потерпілого. Під час огляду автівки будо з’ясовано, що зловмисники наполегливо намагалися запустити двигун, однак після марних спроб залишили "Жигулі" з пошкодженим замком запалювання.

За словами заступника начальника Косівського райвідділу міліції Мирослава Атаманюка, того ж дня кілька пошукових груп правоохоронців цілеспрямовано відпрацювали низку населених пунктів району, де ймовірно могли переховуватися викрадачі автівок. О четвертій ночі в одному з сіл дільничні інспектори міліції затримали двох 18-річних осіб. Одним з затриманих виявився юнак, до помешкання якого два дні тому приводила міліціонерів службова вівчарка.

Зараз вирішується питання про обрання затриманим міри запобіжного заходу. В ході досудового слідства з’ясовано причетність цих осіб як до 3 незаконних заволодінь автомобілями, так і до вчинення нещодавньої крадіжки побутової техніки з сільського помешкання. Одному з затриманих до кримінальної відповідальності не звикати: свого часу його спіймали на крадіжці, але, враховуючи вік неповнолітнього зловмисника, суд обмежився призначенням умовного покарання.

Автор: Василь ГУЛЬТАЙЧУК, CЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі