друкувати


На вістрі боротьби з хворобами століття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-01 12:46:22
Незважаючи на те, що в області активно протидіють поширенню ВІЛ-інфекції (СНІДу), ведеться інформаційно-просвітницька робота серед населення, темпи поширення цієї небезпечної хвороби залишаються тривожними.

Тому на 2009—2013 роки впроваджується нова програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, яка вимагає подальшої координації заходів стримування епідемії, активізації взаємодії всіх структур, як державних, так і недержавних. Часто ВІЛ/СНІД поєднується з туберкульозом, що вимагає оптимізації спільних заходів. Саме тому минулого четверга у Народному домі відбулося зональне спільне засідання координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та комітету боротьби з наркоманією облдержадміністрації під головуванням заступника голови ОДА Василя Гладія. Взяли участь у засіданні начальники обласних структур соціального сектора, представники восьми адміністративних територій: Верховинського, Косівського, Городенківського, Снятинського, Надвірнянського, Коломийського районів та міст Яремче і Коломия, а також голови селищних і сільських рад, головні лікарі медустанов Коломийщини.

У своєму вступному слові Василь Гладій наголосив, що проблеми здоров’я нації, — це не просто соціальна проблема, а проблема безпеки нашої держави. На жаль, спостерігається тенденція до збільшення кількості ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД та туберкульоз, поширення наркоманії. І це не лише проблеми медицини, соціальних служб та органів МВС. Це проблеми наших сімей, усього нашого суспільства, які долати можна лише спільними зусиллями, 50 відсотків усієї роботи спрямовуючи на профілактику, 35 — на боротьбу, 15 — на лікування.

Єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло благословив присутніх на плідну роботу, привітав з минулим Днем незалежності. 18-ліття держави символізує молоду людину, яка нині має значні труднощі, а її вікові випробування часто-густо призводять до спокус. Також владика запевнив, що УГКЦ готова співпрацювати з соціальними службами у справах профілактики ВІЛ/СНІДу та наркоманії.

Про стан виконання в Коломийському районі та м. Коломиї заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та наркоманії доповідали голови районної та міської координаційних рад. У місті, як випливало з доповіді Ігоря Граділя, голови Коломийської міської ради, вельми актуальна проблема боротьби із наркоманією, алкоголізмом. Про ситуацію із зазначеної проблеми у найбільшому районі області, яким є Коломийський, розповів заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк. Він, зокрема, зазначив, що в районі нема кабінету замісної терапії, але його планують відкрити до кінця року. Також він наголосив, що у боротьбі з наркоманією та алкоголізмом у наших населених пунктах свої зусилля мають об’єднати церква, школа, громадськість.

Заслухали присутні і стан виконання рішень обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та обласного комітету боротьби з наркоманією.

Після обговорення доповідей було затверджено план дій та ухвалено рішення спільного засідання координаційної ради та комітету боротьби з наркоманією, який передбачає цілу низку заходів, спрямованих на боротьбу з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та наркоманією.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос
Обговорити на форумі