друкувати


Вартість навчання в українських вишах переплюнула багато зарубіжних

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-31 03:40:06
Вищі учбові заклади підняли розцінки за контрактами на популярні економічні і юридичні спеціальності. Так, в профільних економічних вузах всі ціни підтягли на 20-22%.

Вітчизняні університети в своїх апетитах під 2,5—3 тисячі євро на рік вже давно переплюнули багато зарубіжних ВНЗ. Там при знанні іноземної можна отримати престижніший і конвертований міжнародний диплом.

Ольга, абітурієнтка, розповідає UBR: "Ну це моя мрія була. Я два роки прагнула навчатися в Польщі. Хотіла там закінчувати школу, але, на жаль, не вийшло - і одразу до університету на контрактну, але вже відомі результати, і я буду мати стипендію".

За ті ж гроші економічну і бізнес-освіту можна здобути в приватних закладах Чехії і Німеччини, а в Польщі вона обійдеться у 2-3 рази дешевше. В держвузах Швеції та Канади освіта взагалі безкоштовна.

"Кожна країна має свої певні критерії. І не можна чітко сказати, що, наприклад, у нас дешево, а в них дорого. Наприклад, якщо взяти Британію, то це дійсно дуже дорого. Це треба платити великі гроші, виходячи з того, які доходи ми маємо, громадяни нашої держави. Але, якщо взяти Німеччину - це зовсім другі підходи, там можливо навчатись", - каже Микола Дмитриченко, ректор університету.

Фахівці кажуть, освіта в Україні нічим не гірша. Інші стверджують - некоректно порівнювати якість закордонного та вітчизняного навчання. Адже, зважаючи на велику кількість університетів, отримання знань в Україні зводиться до продажу дипломів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі