друкувати


Чи були масони на Галичині?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-31 10:38:10
Вчора, редакція незалежного культурологічного часопису "Ї" в обличчі головних ідеологів Тараса Возняка та Ірини Магдиш презентували масонський номер журналу "Вільні мулярі. Масони" в Івано-Франківську.

Номер про таємничих масонів можна назвати святковим, адже незабаром журнал "Ї" відсвяткує друге десятиріччя.

Масонство – одна з найбільш незбагненних форм соціальної поведінки, що стали невід’ємною частиною культури Просвітництва. Таємні товариства XVIII сторіччя були найвищою мірою ієрархічними, прив’язаними до свого ритуалу структурами", - писав про масонство Маргарет К. Джейкоб.

"Тема масонства останніми роками ворохобить обивательську уяву, асоціюючись з політичною та економічною владою, таємницями і кулуарними угодами, які, мовляв, вирішують долю світу, - пише у вступі до нового номеру Антон Борковський. – Розбуялось безліч спекуляцій на тему приналежности тих чи інших українських політиків чи діячів до масонських структур. Ба більше, з боку російських "політологів та істориків" дедалі активніше лунають навіть версії, що Україна, яко незалежна політична формація, була породженням масонської змови".

У різні періоди історії у масонстві підозрювали великих українців-політиків, які розколювали "святий московський Третій Рим", отож масонами були Мазепа і Петлюра, Бандера та інші.

На думку, Тараса Возняка справжніх масонських лож на території України не існувало. У номері часопису розкрита тема теорії змови, про це читайте роздуми Дмитра Шевчука "До теорії теорії змови".

Долучились до роботи над "масонським" номером автори Олесь Пограничний та Михайло Москаль, Кость Бондаренко та івано-франківець Олег Головенський.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі