друкувати


Міжнародний Гуцульський Фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-31 10:01:44
На Буковині відбувся Міжнародний Гуцульський Фестиваль, започаткований більше 10 років тому. Його покликання - оберігати та плекати багаті традиції Гуцульщини.

Багатий фольклор з глибин Карпатських гір привезли понад півтори тисячі учасників з Буковинської, Галицької та Закарпатської Гуцульщини.

Юрій та Мар’яна з Франківщини показували на сцені весільний обряд. У такому одязі в їхньому селі востаннє одружувалися 60 років тому. Найпримітніша деталь - головний убір нареченої з гусячого пір’я.

Мар'яна (учасниця фестивалю): "Дуже важкий, десь до семи кілограм. Бо пір’я, до того ж там ще є завосковані квіточки, і ще різні бусинки, бісер, і дуже важко носити його. А раніше, ще раніше його вплітали у волосся".

Відтворили на фестивалі і забуту традицію - сплавляти ліс річкою Черемош. Пані Наталя - корінна гуцулка. Ще з дитинства вона пам’ятає, як цим займався батько. Востаннє це було 30 років тому.

Наталя Вятковська (корінна гуцулка): "Цю деревину круглу, збивали докупи, робили сплав. Там знаходилися керівники, які плили. Ліс сам сплавляли за ним. Плили цілі куби лісу".

Фестиваль вже кілька років об’єднує гуцулів, що люблять свободу і Карпати. Свої традиції вони продовжуватимуть і далі, повідомляє 24ТВ.

Обговорити на форумі