друкувати


Дитяча лікарня далекого майбутнього

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-29 09:38:12
На околиці Києва почали копати котлован під фундамент Центру "Дитяча лікарня майбутнього". У цьому особисто пересвідчилася Катерина Ющенко, голова наглядової ради фонду "Україна 3000", який і опікується будівництвом лікарні.

Коштів, зібраних за 4 роки від благодійників, ледве вистачить на забезпечення шостої частини потреб будівництва. Держава поки не долучилася до проекту.

На лісовій галявині поблизу клінічної лікарні "Феофанія" встигли спорудити лише огорожу, майданчик для будівельної техніки і викопати частину котловану під перший фундамент. Проте голова наглядової ради фонду "Україна 3000" Катерина Ющенко, оглянувши будівництво, висловила впевненість, що воно буде завершене.

"У нас є прекрасний проект. Декілька тижнів тому він був визнаний одним із трьох найкращих будівельних проектів у світі. Коли ця лікарня існуватиме, Україна пишатиметься нею. Для нас важливо, щоб вона відкрилася якнайшвидше", – сказала Катерина Ющенко.

Три роки тому керівники фонду "Україна 3000" обіцяли збудувати лікарню до літа 2009 року. Затримка викликана перебігом конкурсу проектів та будівельних компаній і зміною земельної ділянки. Попередня просто не вміщувала всі шість корпусів майбутньої лікарні, пояснює голова правління благодійного проекту "Дитяча лікарня майбутнього" Віра Павлюк.

"Робота вже почалася. Вона була дуже складною. Перевернули стоси паперів, доки прийшли сюди й почали будувати. Ми провели конкурс, процедуру відбору будівельних компаній, до якої залучили більш ніж 50 учасників", – розповідає вона.

Із 2006 року і до початку будівництва доброчинна програма "Дитяча лікарня майбутнього" вже витратила 29 мільйонів гривень коштів благодійників. У фонді кажуть, що з них близько 25 мільйонів пішли на проектні роботи, а решта – на фінансування діяльності фонду.

Заявлені витрати на проект та будівництво "Дитячої лікарні майбутнього" загалом відповідають київським цінам на нерухомість, але могли бути й нижчими, переконаний заступник директора з маркетингу компанії "СВ-Девелопмент" Володимир Степенко.

"25–26 мільйонів гривень – це нормальна вартість проектних робіт для такої лікарні. Якщо ж врахувати, що фундаменти її корпусів займають площу 1,9 гектара, а їхня висота сягне трьох поверхів, то передбачаються витрати не менше як 1 тисяча 380 доларів на будівництво одного квадратного метру приміщень. Для Києва це нормальна ціна, хоча нерухомість такої якості можна збудувати і за 1000–1100 доларів за метр. Тобто, не виключено, що вартість будівництва завищена десь на 200–300 доларів за квадратний метр", – підсумовує свої розрахунки експерт.

Голова правління фонду "Україна 3000" Олександр Максимчук обіцяє встановити на будмайданчику відеокамери, щоб переконати всіх, що кошти використовуються за призначенням. Натомість директор "Індустріального союзу Донбасу" Сергій Тарута заявив, що не задоволений організацією цього проекту та його прозорістю, і тому відмовився надати кошти, а пообіцяв закупити техніку.

Саме відмовою цього та інших меценатів пояснюється те, що нині на рахунках фонду є 116 мільйонів гривень, а не 260, про які говорили минулого року, пояснює фінансовий директор проекту "Дитяча лікарня майбутнього" Ростислав Землинський. "Цих коштів вистачить на те, щоб збудувати нульовий цикл (фундамент) і розпочати будівництво поверхів. А далі ми розраховуємо на бюджетні кошти та нові доброчинні внески", – каже він.

Проте замовник робіт, начальник Державного управління справами України Ігор Тарасюк не зміг назвати ніяких гарантій того, що держава долучиться до фінансування проекту. "Ми отримаємо кошти, якщо урядові не байдужа доля хворих дітей", – сказав Тарасюк.

За нинішніх умов перспективи будівництва вкрай песимістичні, вважає заступник голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради В’ячеслав Передерій. "При тих темпах, які взяті, мабуть, мій онук, якому півтора року, побачить цю лікарню. А я вже ні. Причина – неправильна філософія влади. Вона має бути зовсім іншою: пообіцяв служити людям – треба служити!" – каже член фракції БЮТ.

Дитячу лікарню майбутнього тепер планують добудувати у 2012 році. Для цього потрібно близько 650 мільйонів гривень, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі