друкувати


Даєш аналіз!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-28 10:31:49
У Калуші провели SWOT-аналіз. Місто Хіміків на Прикарпатті оцінили за гарвардською системою оцінювання економічного потенціалу.

Даний аналіз був вперше введений в 1963 році в Гарварді на конференції з проблем бізнесу-політики. Спочатку аналіз був заснований на озвучуванні і підпорядкуванні знань про поточну ситуацію і тенденції.

Сильні сторони Калуша такі: вигідне географічне розташування; близькість до всіх рекреаційних зон Прикарпаття; наявність природних ресурсів в регіоні для розвитку місцевої промисловості та експортно-орієнтованої промисловості; наявність висококваліфікованих трудових ресурсів; збережені національно-культурні традиції; наявність досить розвинутої виробничої і соціальної інфраструктури; велика площа сільськогосподарських угідь, лісів та водяного плеса.

За Гарвардською системою визначили слабкі сторони: низький рівень розвитку сфери послуг; високий рівень зносу виробничої і соціальної інфраструктури; недостатність промоціювання розвитку регіону; відсутність Генерального плану розвитку міста та району; відсутність нових технологій для сільського та лісового господарства; низький рівень розвитку туризму.

Загрози: загальна економічна нестабільність; недостатнє утвердження місцевого самоврядування; нерозвинуте правове поле; несприятливе податкове законодавство; недостатні фінансові можливості для фізичного розвитку регіону.

Можливості: розвиток місцевої промисловості (харчової, легкої, деревообробної, машинобудування); високий експортний потенціал промисловості (хімічної, нафтохімічної, машинобудування); розвиток малого бізнесу; участь у реалізації програм розвитку регіону (туристичної індустрії Прикарпаття).

Комітет Стратегічного плану сформулював бачення того, яким воно повинно стати у майбутньому: Калуш - індустріальне місто Прикарпаття з високим рівнем життя громадян, комфортне та безпечне місце для проживання. Та чотири стратегічні напрямки, що ведуть до цієї мети: підтримка та розвиток традиційних у місті галузей промисловості, розвиток малого і середнього бізнесу, покращення житлової сфери та комунальної інфраструктури, покращення соціального клімату та екологічної безпеки.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі