друкувати


Нацбанк: Падіння гривні ознака стабільності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-27 04:13:31
Не можна прогнозувати обмінний курс гривні без урахування макроекономічних показників, вважає директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Національного банку Сергій Круглик. В НБУ вважають, що коливання курсу гривні не означають нестабільності національної валюти, а легко пояснюються з точки зору економічної теорії.

"Якщо є негативні очікування ринку, якщо є негативні посили ринку, і частіше за все, це посили так званих "експертів", політиків, неможливо прорахувати будь-який обмінний курс на якийсь час без макроекономічних показників", - сказав він, коментуючи зниження курсу гривні та зростання курсу долара в Україні.

"У будь-якій країни з перехідною економікою ніхто не надає публічно якийсь обмінний курс", - відзначив Круглик. Говорячи про ситуацію на валютному ринку, він наголосив, що "основна функція Нацбанку – це підтримання стабільної гривні".

"Я підняв глосарій економічний, де сказано, що девальвація є стабілізацією національної валюти по відношенню до твердих валют, золотих запасів та інших активів. Тобто девальвацію і стабільність можна навіть порівняти", - особливо відзначив банкір.

"Стабільність – це не фіксований курс. Стабільність – це гнучкість курсу від попиту і пропозиції, які існують на ринку", - пояснив він.

"Мінфін розповсюдив інформацію про те, що обраховується бюджет по ціні 8,5 (грн за долар). Це сигнал для ринку. Ринок дуже чутливий. Якщо він чує цифру – він підтягується до цієї цифри", - також відзначив Круглик.

Крім того, він повідомив, що у четвер, 27 серпня, НБУ проведе інтервенцію спеціально для готівкового ринку та повідомив, що у тих банках, "які отримали на аукціоні, на інтервенції ресурси НБУ, курс був 8,15-8,16".

Коментуючи інформацію про ухвалення урядом листа до Нацбанку з проханням змінити тимчасових адміністраторів у банках "Надра" та "Укрпромбанк" та пропозицією щодо переведення активів і пасивів цих банків у державні банки, Круглик заявив, що цей лист до НБУ ще не надходив.

"Остання пропозиція щодо переведення зобов’язань вкладників "Укрпромбанку" до Ощадбанку. Нацбанк звернувся 21 липня до уряду, щодо надання такого дозволу. Таким чином фізичні особи будуть захищені повністю по схемі, яка була запланована Нацбанком. На цю пропозицію НБУ не отримав відповіді", - сказав він.

Нагадаємо, протягом останніх тижнів курс гривні стрімко падає на міжбанківському та готівковому валютних ринках.

Зокрема, у середу, 26 серпня, курс долара на міжбанку перевищив позначку 8,50 грн. Всього ж за період із 10 по 25 серпня курс гривні на міжбанку знизився на 41 копійку, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі