друкувати


Німеччина: Влада розслідує торгівлю органами українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-26 04:48:39
Прокуратура німецького міста Бамберг почала розслідування діяльності баварської фармацевтичної компанії Tutogen. Прокурор Йозеф Дюзель пообіцяв перевірити інформацію журналу Spiegel, згідно з якою фірма незаконно купувала в Україні органи померлих.

За словами Дюзеля, інформація про порушення в діяльності Tutogen вже поступала до німецьких слідчих органів в 2003 і 2005 роках, проте тоді до розслідування справа не дійшла.

Нагадаємо, Spiegel опублікував свій матеріал, ґрунтуючись на внутрішніх документах компанії, що потрапили до журналістів, об'єм яких складає близько тисячі сторінок.

Видання стверджує, що часто родичів покійного не повідомляли про те, що його органи вилучаються і продаються.

Журнал писав, що, згідно документам, в 2000 і 2001 роках на Україні для подальшого перепродажу трансплантатів (в основному, в США) були препаровані 1152 трупи; розбирати мертві тіла для німецької компанії на Україні продовжують і зараз. На продажу органів однієї людини Tutogen вдавалося заробити до 250 тисяч доларів.

У понеділок, 24 серпня, фармацевти відкинули звинувачення в незаконній діяльності. Вони заявили, що процес вилучення органів ретельно документувався і проходив без порушень етичних норм. Проте на день пізніше Spiegel обнародував нові дані, згідно яким Tutogen купила близько тисячі тіл у Майкла Мастромаріно (Michael Mastromarino) - американця, в 2008 році осудженого на 58 років в'язниці за незаконні операції з органами.

У той же час, у вівторок, 25 серпня, міністерство охорони здоров’я України висловило занепокоєння спробою окремих закордонних ЗМІ дискредитувати українську владу неправдивими повідомленнями про те, що в Україні начебто відбувається незаконна торгівля органами померлих.

Як повідомили у прес-службі МОЗ України, ДП "Біоімплант" не здійснює забір органів у померлих для трансплантації, а натомість займається виготовленням біоімплантатів.

У МОЗ роз’яснюють, що трансплантат відрізняється від біоімплантата тим, що у першому випадку вилучаються органи, які повинні бути функціонуючими на момент пересадки реципієнту, тобто – живими, тоді як у разі біоімплантатів з анатомічних матеріалів за спеціальними технологіями виготовляються не живі похідні – засоби медичного призначення, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі