друкувати


Венеція йде піти під воду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-25 04:21:39
Кліматологи передбачили, що в результаті глобального потепління Венеція може бути затоплена. Венеція, яку ще називають містом води, розташована на висоті всього 90 сантиметрів над рівнем моря.

Щодня рівень води у венеціанських каналах піднімається й опускається. Автори нової роботи розрахували, до якої висоти буде доходити вода в місті, якщо зростання температур продовжиться з тією ж швидкістю, що й зараз.

У своєму дослідженні вчені спиралися на інформацію Міжурядової групи експертів зі зміни клімату і дані спостережень про скорочення суші в місті.

Автори зробили висновок, що до кінця XXI століття припливи будуть піднімати рівень води вище 110 сантиметрів від 30 до 250 разів на рік. В даний час таке трапляється не частіше ніж чотири рази на рік. Якщо вода буде підніматися до цього рівня частіше, венеціанська влада не зможуть запобігти затоплення в багатьох частинах міста.

До 2014 року у Венеції має завершитися будівництво системи дамб. Автори роботи зробили висновок, що вона не зможе впоратися з передбаченим підвищенням рівня води. При цьому збільшення висоти бар'єрів призведе до того, що нечистоти не будуть вимиватися з міста.

Деякі експерти вважають, що прогноз, зроблений авторами роботи, є занадто м'яким. Останні спостереження свідчать, що рівень океанів росте швидше, ніж передбачено IPCC.

Глобальне потепління вже призвело до відчутних наслідків для деяких країн. Зміна висоти альпійських льодовиків змусила Італію та Швейцарію перемалювати свій кордон, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі