друкувати


Конкурс української лайки до Дня незалежності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-24 12:04:59
Конкурс української лайки відбудеться в День незалежності в центрі Донецька. Мета акції – ознайомити мешканців переважно російськомовного міста з культурою української лайки та підвищити почуття патріотизму.

Конкурс "Облай мене патріотично! Облай мене українською", організований активістами обласного відділення всеукраїнської молодіжної громадської організації "Демократичний Альянс", проходитиме у формі словесної дуелі "у форматі хіп-хоп-битв".

Учасникам конкурсу роздадуть спеціальні словнички з українськими лайками, а також уривками з класичної української літератури, що містять колоритні національні лайки. Користуючись такими "шпаргалками", учасники конкурсу повинні будуть пригадати якомога більше українських лайок.

Місце проведення акції – біля пам’ятника Пушкіну – обрано не випадково, повідомила одна з ініціаторів Олена Матвійчук. На її думку, великий російський поет також був відомим знавцем лайки. Організатори сподіваються за допомогою цього заходу підвищити почуття патріотизму серед молоді.

При цьому Олена Матвійчук відкидає закиди, що акція може мати провокаційний характер і викликати неоднозначну реакцію серед громадськості. "Українська лайка загалом позитивна, тому що вона з почуттям гумору. Крім того, в лайці відображається характер народу та притаманні йому риси", - зазначила Матвійчук. Як приклад, вона навела такий український проклін, як "а щоб тобі добре було". Навіть він лунає позитивно, каже Матвійчук.

Учасники акції можуть користуватися не лише шпаргалками, але власними лайливими висловами. Утім, за вживання ненормативної лексики, застерігають організатори, учасників дискваліфіковуватимуть. А переможці – люди з "найгострішим язиком" – отримають у винагороду зв’язку гострого червоного перцю, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі