друкувати


Помер артист Семен Фарада

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-21 03:26:42
Помер видатний артист театру і кіно Семен Фарада. Він помер учора ввечері в одній з московських лікарень після важкої тривалої хвороби. Фараді, що знявся в декількох десятках фільмів, було 76 років.

Семен Львович Фарада народився 31 грудня 1933 року в Москві в родині військовослужбовця. Справжня його прізвище - Фердман, а псевдонім "Фарада" артист отримав після участі в зйомках на одній з студій Середньої Азії.

Після школи Семен Фарада збирався піти шляхом батька і вступити в бронетанкову академію імені Сталіна, але не пройшов за анкетними даними. Потім він подав документи в МВТУ імені Баумана і вступив на енергомашинобудівний факультет.

Там він провчився три роки, активно беручи участь у самодіяльності, потім був призваний на флот, де прослужив чотири роки. На флоті Фарада створив естрадну групу Червонопрапорного Балтійського флоту (правда, група складалася з нього одного) і виступав в драматичному колективі при Будинку офіцерів в місті Балтійське.

У виставі він грав маленьку роль матроса анархіста. Для цієї ролі йому, єдиному з балтійських моряків, військовий комендант міста письмово дозволив носити довге волосся.

З армії Семен Фарада повернувся з рекомендаційними листами до режисера Юрія Завадського і до Аркадія Райкіна. Але за наполяганням мами продовжив навчання у МВТУ. У 1962 році він закінчив МВТУ і до 1969 року працював інженером механіком з котельних установок в Міністерстві енергетики та електрифікації СРСР. У вільний від роботи час Фарада займався в театрі естрадної студії при МГУ "Наш дім", яким керував Марк Розовський.

На початку 1970 х років театр студію закрили. Офіційно - тому, що актори нібито стали майстрами сцени, і "Наш дім" більше не відповідає рівню молодіжної студії. На ділі ж владі просто не подобалися деякі постановки колективу Розовського.

Після закриття студії Семена Фараду запросили працювати в Москонцерт, де він став дипломантом конкурсу естрадних артистів. У ці ж роки його вперше стали запрошувати зніматися в кіно.

У 1972 році Юрій Любимов запросив Семена Фараду в Московський театр драми і комедії на Таганці. У цьому театрі Фарада служив три десятиліття. Він грав в таких знаменитих виставах як: "Майстер і Маргарита", "Обмін", "Добра людина з Сезуана", "А зорі тут тихі". Однією з кращих акторських робіт Фарада вважається роль у виставі "П'ять оповідань Бабеля".

Кар'єра актора в кіно почалася в 1967 році з фільму "Канікули в кам'яному столітті". Всього Семен Фарада знявся більш ніж у 70 фільмах, створивши безліч пам'ятних ролей - головним чином, у комедійних стрічках. Серед його робіт - ролі у фільмах "Формула любові", "Той самий Мюнхгаузен", "Дім, який збудував Свіфт", "Вбити дракона", створених Марком Захаровим; ролі в картинах "Гараж" Ельдара Рязанова і "Мій друг Іван Лапшин" Олексія Германа. Фарада також знімався у Леоніда Квініхідзе, Павла Чухрая, Алли Сурікової, Олександра Панкратова Чорного, Ефраїма Севели.

Наприкінці 1980-х років Фарада на час відійшов від роботи через серйозне погіршення здоров'я. У 1988 році акторові зробили операцію на серці, поставивши штучний клапан. Операція пройшла успішно, і довгі роки Семен Фарада почував себе нормально.

У червні 2000 року в актора стався інсульт, порушилася мова. Тоді допомогу запропонували лікарі з Німеччини та України, а Геннадій Хазанов з Інною Чуриковою відіграли благодійний спектакль, збір від якого пішов на лікування Насіння Фарада. Через півтора року, в 2002 році, Семен Львович зламав шийку стегна, а в 2003 році переніс другий інсульт.

Відтоді Семен Фарада лежав у 13 лікарнях. Його підтримувала його дружина Марія Поліцеймако, син Михайло, численні друзі, керівництво театру на Таганці і глядачі, які пам'ятають і люблять знаменитого актора, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі