друкувати


Українські цигарки зникають за кордон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 04:57:25
Усупереч прогнозам аналітиків, наплив контрабанди тютюнової продукції спостерігається не в Україну, а навпаки - від нас за кордон. З початку року нелегальне ввезення цигарок тільки до сусідки-Польщі зросло на 30%.

Адже навіть після підвищення акцизного збору їхня ціна залишається однією з найнижчих у Європі: пачка тютюнових виробів в Україні коштує 40 євроцентів, тоді як у Польщі курці викладають 3 євро, у Франції – 5, в Англії та Німеччині – 8-9 євро.

Причинами масового вивозу тютюнових виробів за кордон стало здешевлення вітчизняної продукції. Адже збільшення ціни сигарет преміум-сегменту з 5 до 8 гривень в доларовому еквіваленті виглядає як зменшення: рік тому 5 гривень – це було більше ніж один долар, а зараз 8 гривень – менше ніж один долар.

"Кожного року приблизно 30-40 мільярдів сигарет в Україні вивозяться до країн Європейського Союзу через різницю цін. І щоб подолати цю різницю, нам треба і далі підвищувати акцизи, щоб ціни були більш-менш рівними, щоб не було стимулу вивозити українські сигарети за кордон", - заявив у коментарі UBR Костянтин Красовський, завідуючий відділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі