друкувати


З Сорочинського ярмарку до Президента Росії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-20 03:39:22
Президент України Віктор Ющенко звертається до свого російського колеги Дмитра Медведэва з проханням активізувати російсько-український діалог.

"Я, як президент України, у котрий раз звертаюся до президента Росії, російської влади щодо активізації діалогу, активізації наших відносин, щоб відносини наші не політизувалися, як кілька тижнів тому", - сказав він на прес-конференції в середу у Великих Сорочинцях Полтавської області.

Ющенко підкреслив, що Україна сьогодні виходить з ініціативою активізувати переговорний процес на рівні українсько-російської міждержавної комісії.

"Ми сьогодні виходимо з ініціативою активізувати переговорний процес", - сказав він.

Президент України запропонував, щоб групи, які створені в рамках українсько-російської комісії, повинні розробити свої пропозиції, провести зустрічі, "а потім, на базі цих розробок провести зустріч глав держав".

Ющенко висловив співчуття, що візит президента РФ до України кілька разів відкладався.

"На жаль, візит президента Росії до України тричі відкладався, переносився", - сказав він, додавши, що не завжди це було з об'єктивних причин.

За словами президента, Україна завжди "виходила з оптимізмом на організацію наших відносин".

Зокрема, глава української держави підкреслив, що Україна виступає за формування чіткої і ясної митної політики з РФ. Ющенко ще раз нагадав, що досі не діє рішення про зону вільної торгівлі, яке було досягнуте на зустрічі глав держав СНД ще кілька років тому. Хоча український парламент ратифікував дану угоду.

Ющенко висловив жаль, що багато рішень, які приймалися в рамках СНД, досі не імплементовано.

"Нам шкода, що за весь час існування СНД імплементовано лише 4% того, про що домовлялися", - відзначив він.

Президент також нагадав, що Україна постійно виступає за формування єдиної тарифної політики між країнами. За його словами, необхідно зробити все, щоб українсько-російський бізнес відчував сприятливий клімат.

"Ми проти усіляких обмежень", - відзначив глава української держави, підкресливши: "Хотілося б, щоб друга сторона адекватно на це реагувала".

Ющенко також відзначив, що ні український народ, ні російська сторона не повинні вважати, що відбулися якісь зміни в наших відносинах.

"Ми за активні відносини не дивлячись ні на що", - підкреслив він.

За словами президента, недивно, що відносини між Україною і Росією складаються непросто. Він підкреслив, що в основі відносин повинні бути чесна, демократична політика, пошана до суверенітету, до національної незалежності, пошана до історії. І саме ці чинники, на думку Ющенка, розкріпачуватимуть українсько-російські відносини, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі